Hlavní obsah

Policie zasahuje v budově středočeských silničářů

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Zásah může souviset s podezřelými zakázkami společnosti, které prošetřuje policie.

Článek

Národní centrála proti organizovanému zločinu zasahuje v budově Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje, uvedl dnes server Aktuálně.cz. Silničáři v minulosti čelili kritice kvůli některým zakázkám.

Od sedmé ráno dělají policisté také prohlídku na centrále krajské údržby silnic v Říčanech.

Mluvčí centrály Jaroslav Ibehej ČTK pouze potvrdil, že útvar provádí úkony trestního řízení.

Krajský radní František Petrtýl (ANO) neměl o zásahu žádné informace.

Seznam Zprávy už dříve informoval o tom, že Středočeský kraj dal dvě zakázky celkem v ceně 900 tisíc korun na údržbu zeleně podél silnic firmě Culinaria Art, kterou vlastní špičkový český kuchař a podnikatel v gastrobyznysu Robert Chejn.

Jenže – jak Seznam Zprávy napsaly už v listopadu – hned dva znalecké posudky zjistily, že šéfkuchařova firma za zmíněné peníze žádnou práci neprovedla.

Případem se proto začala zabývat policie. Podle kolínského státního zástupce Pavla Nerudy ho začala řešit hospodářská kriminálka – kvůli podezření z trestného činu podvodu.

Krajský zastupitel za ODS Michael Pánek už třetím rokem tvrdí, že se při opravách středočeských silnic ztrácejí ročně stamiliony. Spočítal, že správa silnic hospodařící s částkou 1,7 miliardy ročně nevypisuje část zakázek otevřeně – a pak jsou rekonstrukce podstatně dražší. Upozornil také na to, že si velkou část rozděluje několik stavebních firem.

Petrtýl i hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) již dříve obvinění odmítli. Kraj naopak v minulosti podal trestní oznámení na Pánka kvůli údajně neoprávněné kontrole ve správě a údržbě silnic.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže také nedávno potrestal krajské silničáře pokutou 300 000 korun kvůli rozdělení veřejné zakázky na obnovu vodorovného dopravního značení. Správa a údržba silnic s verdiktem nesouhlasí a připravuje podání správní žaloby, kterou se bude domáhat zrušení rozhodnutí.

Reklama

Doporučované