Hlavní obsah

Policie zastavila vyšetřování bývalého hejtmana Bernarda kvůli koronaviru

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Bývalý hejtman Josef Bernard.

Reklama

V Plzeňském kraji se letos na jaře nakazilo koronavirem několik politiků. Policie poté v této souvislosti zahájila vyšetřování.

Článek

Policisté ukončili práci na kauze šíření nového typu koronaviru mezi politiky a úředníky Plzeňského kraje.

Případem se začali zabývat poté, co někdejší hejtman Josef Bernard na začátku dubna oznámil, že byl pozitivně testován na covid-19.

Vyšetřovatelé se mimo jiné zabývali tím, zda Bernard neporušil nařízenou karanténu, do níž musel nastoupit poté, co onemocněla krajská radní za ODS Radka Trylčová.

Šetření skončilo po zhruba půl roce. Policie nakonec nikoho neobvinila.

„Kolegové ze služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje po důkladném prověřování veškerých okolností případ přečinu šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti odložili - a to z toho důvodu, že nebyla naplněna skutková podstata tohoto trestného činu,“ uvedla pro Seznam Zprávy plzeňská policejní mluvčí Martina Korandová.

Do karantény museli všichni radní Plzeňského kraje poté, co se setkali 16. března na společném jednání. Nikdo z nich v té době neměl roušky, které se musely nosit až o tři dny později.

Bernard dříve odmítl, že by karanténu, kterou měl nařízenou, porušil. Když mu 29. března karanténa skončila, nechal se otestovat a výsledek byl negativní. Jenže několik dní poté šel znovu na test. Měl mírnou svalovou horečku a zvýšenou teplotu 37 stupňů Celsia. Výsledek testu byl 3. dubna pozitivní. A tak tehdejší hejtman znovu zůstal doma.

Tři dny předtím, kdy nebyl v karanténě, však řídil úřad. Setkal se zhruba s dvanácti úředníky, s ředitelem domu pro seniory na Klatovsku a dvěma lidmi z firmy WPA Plzeň.

Že tehdy žádný zákon neporušil, potvrdil poté i ředitel krajské hygienické stanice Michal Bartoš.

Během uplynulého víkendu se Bernard dostal do krajského zastupitelstva znovu. Nebyl ale již lídrem za sociální demokracii jako před čtyřmi roky. Tentokrát byl v čele kandidátky za hnutí Starostové.

V Plzeňském kraji nakonec vyhrálo hnutí ANO. Získalo dvanáct křesel, ODS s podporou TOP 09 má jedenáct, Starostové sedm a stejně tak i Piráti. Hnutí Svoboda a přímá demokracie má tři mandáty, ČSSD také a komunisté dva.

Jednání o krajské koalici ale zatím v tomto regionu neskončila.

Reklama

Doporučované