Hlavní obsah

Policie zastřelila muže s Downovým syndromem, který držel dětskou pistoli

Foto: Katarina Söderbergová

Dvacetiletý Švéd měl Downův syndrom, navíc trpěl určitou formou autismu.

Reklama

Švédská policie zastřelila dvacetiletého muže, který držel v ruce dětskou pistoli. Eric Torrel měl Downův syndrom a trpěl nespecifikovanou formou autismu. S hračkou v ruce odešel z domu, policie ho zastřelila ve čtyři hodiny ráno v ulicích Stockholmu.

Článek

Policejní stanice ve stockholmské čtvrti Vasastan přijala ve čtvrtek 2. srpna v brzkých ranních hodinách varovný telefonát. V centru města se měl pohybovat muž ozbrojený automatickou zbraní. Tři policisté okamžitě dorazili na místo. Muž na jejich výzvy nereagoval, předmět, který policisté považovali za nebezpečnou zbraň, neodložil. Zasahující policisté proto zahájili palbu. Eric Torell byl po převozu do nemocnice prohlášen za mrtvého.

Erikova matka Katarina Söderbergová švédským médiím chování svého syna vysvětlila. Dvacetiletý Švéd měl Downův syndrom, navíc trpěl určitou formou autismu. Nebyl téměř schopen komunikace, jediné slovo, které používal, bylo „máma“. Plastovou hračku dostal Eric právě od ní. „Nedokážu to pochopit. Neublížil by mouše,“ komentovala Söderbergová smrt svého syna.

Nešlo o první případ, kdy Eric opustil dům a ztratil se v ulicích švédského hlavního města. Pokaždé byl ale nalezen nebo se sám vrátil domů.

Podle místního deníku Expressen je nyní případ v šetření pro možné pochybení policistů.

Co je Downův syndrom? Downův syndrom vzniká jako náhodná genetická anomálie, trpí jím asi jedno z tisíce narozených dětí všude na světě. Syndrom způsobuje opoždění mentálního vývoje a určuje typické rysy fyzické podoby. Může zapříčinit i řadu zdravotních komplikací, například srdeční vady, potíže s dýcháním, poruchy zraku a sluchu nebo zhoršenou motoriku.

Výchova dítěte s Downovým syndromem je mnohem náročnější než u většiny ostatních dětí. Jsou ale milé, přátelské, dobrosrdečné a bezprostřední. Lidé s Downovým syndromem se v mnoha případech dokáží plnohodnotně začlenit do společnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované