Hlavní obsah

Policie zatkla čtyři mladíky kvůli plánování útoku na muslimskou vesnici v USA. Měli 23 zbraní

Policie podezřívá čtveřici mladíků z plánování útoku na Islamberg ve státě New York.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Čtyři mladíci byli zadrženi ve státě New York kvůli údajnému plánování útoku na muslimskou komunitu Islamberg.

Článek

Čtveřici chlapců z města Greece ve státě New York čeká soud kvůli podezření z plánování ozbrojeného útoku na muslimskou vesnici Islamberg. Mladíci ve věku 16, 18, 19 a 20 let podle policie chtěli na osadu zaútočit s podomácku vyrobenými zbraněmi.

Islamberg leží poblíž města Binghamton. Založil ho v 80. letech pákistánský kněz a přistěhovalo se tam tehdy asi 40 rodin z New Yorku, které se podle BBC rozhodly utéct z města před kriminalitou a přelidněním.

Město Greece leží na opačné straně státu New York od Islambergu. Místní policie uvedla, že našla 23 zbraní a nejméně tři výbušniny vyrobené z nádob a válců naplněných hřebíky a dalšími improvizovanými projektily, které měli podezřelí vyrobit.

Kromě 16letého chlapce mají jít k soudu všichni podezřelí už ve středu. Policie je zadržela na základě informací poskytnutých místním studentem, který ji kontaktoval poté, co zaslechl podezřelé poznámky nejmladšího ze čtveřice mladíků.

Nejde o první případ, kdy na vesnici Islamberg chtěl někdo zaútočit. Například v roce 2017 byl zatčen muž z Tennessee za to, že plánoval spálení místní mešity. O dva roky dříve jiný muž z Arizony vyhrožoval muslimské komunitě ozbrojeným útokem.

Reklama

Související témata:

Doporučované