Hlavní obsah

Policista chtěl prodat roh nosorožce, tvrdí GIBS

Nosorožec tuponosý jižní.

Reklama

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu z krajského ředitelství v Praze a další dva muže z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Trojici podezírají z toho, že chtěli prodat roh kriticky ohroženého nosorožce tuponosého na asijský trh, kde by za něj mohli získat až 100 000 dolarů, v přepočtu víc než 2,27 milionu korun. Obviněným, kteří jsou vyšetřováni na svobodě, hrozí až pět let vězení, informovala dnes na webu mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Článek

„V rámci prověřování bylo zjištěno, že tyto osoby chtěly prodat roh nosorožce tuponosého, který je dle mezinárodní úmluvy zařazen mezi kriticky ohrožené živočichy. Muži se snažili prodat roh na asijský trh přes spoluobviněného asijského původu, který prodej zprostředkovával. V případě úspěšného prodeje, který se neuskutečnil, si tak mohli přijít až na 100.000 amerických dolarů," uvedla mluvčí.

O rohy nosorožců je zájem především v zemích východní Asie, kde se používají v tradiční medicíně. Přestože byl prodej a nákup nosorožčích rohů v celém světě zakázán už v roce 1977, kvůli rostoucí poptávce po rozích je pytláci dále zabíjejí.

Reklama

Doporučované