Hlavní obsah

Objevena čtyři těla. Policisté hrabali sníh rukama, popsala Češka boj u hotelu pod lavinou

Policisté hrabali sníh rukama, popsala Češka práci záchranářů, kteří jako první dorazili k hotelu zavalenému lavinou.

 

Reklama

Práce italských záchranářů u horského hotelu zničeného lavinou je nesmírně komplikovaná, řekla Seznamu Češka Kateřina Květoňová.

Článek

Italští záchranáři se snaží objevit přeživší z hotelu Rigopiano ve střední Itálii zavaleného lavinou po středečním zemětřesení. Hotel se zhroutil. Na místě je zřejmě mnoho mrtvých. Podle italských médií záchranáři zatím objevili těla čtyř obětí.

K hotelu na úpatí pohoří Gran Sasso se pátrací týmy dostávaly velmi obtížně. První z nich přijely k zasypané stavbě na lyžích.

„Policisté hrabali sníh rukama,“ popsala Seznamu Češka Kateřina Květoňová, která žije ve městě Penne, zhruba dvě desítky kilometrů od zničeného hotelu.

Konzulka ČR v Itálii popisuje sled událostí po sesuvu laviny na horský hotel:

Video: Marie Vladyková

Podle italských médií bylo uvnitř zhruba 30 lidí, mezi nimi dvě děti. Zatím se našli pouze dva přeživší - dva muži, kteří byli zrovna venku, když lavina udeřila.

Foto: Pro Seznam Zprávy Kateřina Květoňová

Italští hasiči a policisté ve městě Penne, odkud záchranáři řídí práce u hotelu Rigopiano zasypaného lavinou

Mezi pohřešovanými jsou i cizinci. V hotelu byli tři Rumuni a podle některých italských médií také Němci a Švýcaři. Většinu z asi tří desítek pohřešovaných ale tvoří Italové.

„Hotel je téměř úplně zničený. Volali jsme, ale neslyšeli jsme žádné odpovědi, žádný hlas,” uvedl Antonio Crocetta, jeden ze záchranářů.

„Situace je dramatická," řekl agentuře AFP mluvčí italské hasičské brigády Luca Cari. Záchranáři dosud nezaznamenali známky života v zasypaném hotelu. „Jsou tam tuny sněhu, ale i kmeny stromů a trosky," popsal Cari.

Snímek italských záchranářů z hotelu Rigopiano zničeného lavinou

„Hrabeme ve sněhu a hledáme další lidi,” dodal. Podle Kateřiny Květoňové ve sněhu těžko hledají nějakou stopu i policejní psi. Záchranáři nacházejí matrace a kusy nábytku desítky metrů od hotelu.

Co přesně se v Itálii stalo? Pusťte si video:

Lavina zasypala horský hotel v Itálii.Video: Marie Vladyková

Reklama

Doporučované