Hlavní obsah

Policisté vyšetřují, zda masivní úhyn včel způsobil postřik pole s řepkou

Foto: Seznam Zprávy

K úhynu včelstev došlo v okolí obcí Kramolna a Česká Skalice na Náchodsku.

Reklama

Policie začala vyšetřovat, zda za hromadným úhynem včel na Náchodsku stojí postřik kvetoucího řepkového pole.

Článek

„Náchodští policisté přijali několik oznámení o úhynu většího počtu včelstev v okolí obcí Kramolna a Česká Skalice na Náchodsku, který mohl být způsoben postřikem přilehlých řepkových polí,“ potvrdila policejní mluvčí Eva Prachařová.

V postižené lokalitě podle ní pracovníci Státní veterinární správy odebrali vzorky rostlin a uhynulých včelstev. Součástí vyšetřování bude jejich rozbor a následný odborný posudek Státní veterinární správy. „Podle předběžných výsledků šetření bylo zasaženo a uhynulo 55 včelstev, způsobená škoda se pohybuje kolem 200 tisíc korun,“ dodala policistka.

Událost si převzal vyšetřovatel náchodského oddělení hospodářské kriminality a začal ji prošetřovat jako podezření z trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti s trestní sazbou až šestiměsíčního odnětí svobody nebo zákazem činnosti.

„Ty včeličky, když jsme potom zjistili, po tom postřiku ležely pod česny, točily se a bylo vidět, že jim něco je. Byly přiotrávené tím postřikem a vlastně nijak se jim nedalo pomoci,“ řekl České televizi včelař Radek Horálek.

Farmář Michal Jiránek, který pole ošetřoval, řekl televizi, že použil schválené chemikálie s certifikátem výrobce. „Aplikovaly se tak, jak se aplikovat měly, a čekáme na rozbor, jestli tam nebylo taky něco jiného, z nějakých jabloní někde ze zahrady.“

Reklama

Doporučované