Hlavní obsah

Polička si připomíná smrt Jana Palacha panelovou výstavou

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Alespoň malou panelovou výstavou se Polička na Svitavsku rozhodla připomenout 52. výročí smrti Jana Palacha, který se v lednu 1969 upálil na protest proti rezignaci lidí na vývoj společnosti po sovětské okupaci.

Článek

Venkovní expozice je umístěna v parku u Pomníku druhého a třetího odboje, prohlédnout si ji lidé mohu také na webových stránkách Centra Bohuslava Martinů. K vidění bude do 19. ledna.

Výstava obsahuje texty a fotografie týkající se života Jana Palacha, samotného aktu upálení a reakce společnosti, pohřbu a památníků nejen v Praze. Na závěr je připraven malý kvíz. „Výstava je sama o sobě i možností pro místní učitele, jak na dálku zapojit své studenty v rámci distanční výuky, která je pro ně čím dál více náročnější. Zároveň se dá i použít jako obrazový i textový materiál, který je ke stažení na stránkách muzea,“ uvedla Alena Zavoralová z Městského muzea a galerie Polička.

Díky iniciativě Hany Pražanové z Poličky vzniká současně také veřejná událost, snažící se udržet u pomníku plápolající oheň po dobu 52 hodin. Pochodeň a první svíčky se rozhoří 16. ledna v 16:52. Muzeum upozornilo, že je nutné dodržovat platná nařízení a v místě se během této doby prostřídat.

Student Jan Palach se 16. ledna 1969 zapálil na Václavském náměstí v Praze a po třech dnech zemřel v nemocnici. Svým šokujícím činem chtěl vyburcovat domácí veřejnost z rezignace, do které se začala propadat necelých pět měsíců po srpnové okupaci Československa vojsky většiny států Varšavské smlouvy.

Reklama

Doporučované