Hlavní obsah

Polička zřídí na Šibeničním vrchu pietní místo

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Polička na Svitavsku zřídí na Šibeničním vrchu pietní místo. Ve středověku i později tam bývalo popraviště. Bude tam nejspíš památník s informační cedulí.

Článek

Polička byla královské město s popravčím právem, které zrušila Marie Terezie. K popravám sloužil Šibeniční vrch za městem. Šibenice a popravčí místo zanikly ke konci 18. století. Radnice chce na připomínku tohoto období postavit pietní místo, na které vyčlení peníze. Památník by mohl být dokončen v roce 2022. „Přípravy by měly začít v příštím roce, zatím jsme uvažovali o částce 80 tisíc korun. Bude tam nejspíš nějaký památník s informační cedulí o historii místa,“ řekl starosta Jaroslav Martinů (ODS).

„Obecně se předpokládalo, že šibenice stála na nejvyšším místě kopce, kde je dnes vrchol sjezdovky. Při současných archeologických průzkumech se zjistilo, že popravčí místo se nacházelo o několik set metrů níže po svahu kopce,“ řekl ředitel Městského muzea a galerie v Poličce David Junek.

Archeologové našli na místě základy kamenné zdi, která popraviště obklopovala, objevili i hroby. Průzkum provádělo Regionální muzeum v Litomyšli, výsledky později publikuje, dodal Junek.

Vrch je v lokalitě Liboháj. Na vrchol sjezdovky chtělo město navážet vyhloubenou zeminu z připravovaných staveb, aby nemuselo platit za její likvidaci. Proti se postavilo občanské sdružení A21 Polička. Nelíbilo se mu, že tam budou jezdit hlučné stroje, které navíc poničí krajinu. Mělo zároveň obavy, že se naruší místo původního popraviště, což se nakonec archeologickými průzkumy neprokázalo.

Zemina měla podle starosty zkultivovat a terénně upravit vrchol kopce, který lze později zalesnit. Město ale raději záměr odložilo, vyčká, až bude plný konsenzus veřejnosti. Skládka by měla sloužit hlavně městu, ne soukromým firmám.

„Když se proti nám vymezila skupina lidí, objednali jsme archeologický průzkum. Jsme rádi, že skládka nesouvisí s pietním místem. Pokud Polička zase nachystá bytovou výstavbu, budu prosazovat uložení zeminy na Liboháji,“ řekl Martinů.

Přírodní lokalita Liboháj má podle starosty velké problémy s kůrovcem. Radnice musela nedávno vykácet 1000 metrů krychlových napadeného dřeva. „Strašně rychle nám schnou lesy. Kácení zdaleka není u konce. Liboháj čeká obnova porostů,“ dodal Martinů.

Reklama

Doporučované