Hlavní obsah

Polsko otevřelo hranice, jedna oblast zůstává s vykřičníkem

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Polsko otevřelo své hranice se sousedními členy EU včetně Česka.

Článek

Polsko dnes po třech měsících otevřelo své hranice se sousedními zeměmi, které jsou členy Evropské unie. Na hranicích s Českem, Slovenskem, Německem a Litvou se již nebude lidem kontrolovat teplota a pro unijní občany odpadá i povinnost dvoutýdenní karantény, informovala agentura DPA. Kontroly na hranicích s Ukrajinou, Běloruskem a ruskou Kaliningradskou oblastí zůstávají.

Polsko v polovině března zakázalo kvůli šíření viru SARS-CoV-2 vstup cizinců do země. Poláci, kteří se vraceli ze zahraničí, museli do dvoutýdenní karantény. Později vláda premiéra Mateusze Morawieckého stanovila výjimky, například pro lidi dojíždějící do sousedních zemí za prací.

Od počátku epidemie se v Polsku koronavirem nakazilo podle místní vlády 28 557 lidí. S covid-19 jich 1222 zemřelo. Asi 13800 infikovaných se již zotavilo.

Otevření hranic se sousedními státy EU premiér Morawiecki oznámil ve středu. Zároveň sdělil, že od 16. června se zmírní i restrikce v mezinárodní letecké dopravě.

České Ministerstvo zahraničí v pátek upozornilo, že dnes ještě nebudou moci Češi cestovat do Polska a zpět zcela bez omezení. Teprve v pondělí totiž skončí povinnost prokázat se při návratu negativním testem na koronavirus, nebo nastoupit do 14denní karantény. Při cestě z polského Slezského vojvodství, které sousedí se severní Moravou a které je považováno za území s vysokým rizikem koronavirové nákazy, budou negativní testy povinné i po 15. červnu.

Česko má už od minulého týdne otevřené hranice se Slovenskem a s Rakouskem. Německo stále vyžaduje od přijíždějících Čechů, aby prokázali nutný důvod pro vstup do země. Toto omezení by ale měl Berlín zrušit v pondělí.

Reklama

Doporučované