Hlavní obsah

Pomluva zničila ženě podnikání. Jak se k tomu staví ten, kdo ji vypustil?

Záhady Josefa Klímy z 18. 6. 2020: Prý měla pašovat zvířata z Německa a padělat jejich původ. Cíleně vypuštěná lež zlikvidovala její podnikání.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jana Hanko miluje zvířata, a proto se před dvanácti lety rozhodla, že založí Minifarmu. Projekt fungoval s podporou města Osek do okamžiku, než jeden ze zastupitelů vypustil „ověřené“ informace.

Článek

„V první řadě tomu ani nechcete věřit. Že to není možné, aby si někdo mohl takovouhle lež vymyslet. Logicky vás popadne vztek,“ říká rozhořčeně Jana Hanko, majitelka Minifarmy Dlouhá Louka.

Vzpomíná na dobu, kdy se jako lavina řítila okolím města Osek pověst, která jí její dvanáctileté podnikání s Minifarmou v podstatě zničila. Areál měl sloužit především malým dětem z mateřských a základních škol. Pomocí různých edukativních programů se tam učily, jak se o zvířata starat a jak s nimi zacházet.

„Každé zvíře si mohly osahat, i včetně krávy Jitky, a pokaždé z toho byly děti na větvi, že si můžou sáhnout na živou krávu,“ vzpomíná Jana Hanko.

Její aktivity měly po celou dobu finanční podporu od města Osek, které farmu dotovalo. Projekt fungoval roky bez jakýchkoliv problémů, o zájem škol a školek nebyla nouze.

Zlom nastal v roce 2018, kdy jeden z nově zvolených zastupitelů Oseka Jiří Kučera městu doporučil, aby tentokrát Minifarmě žádnou dotaci neposkytlo. Na vysvětlení měl pak zastupitel Kučera přidat informace, které podnikání Jany Hanko postavilo do nepříliš příznivého světla. „Mě tam tento pan radní obvinil, že jsem pašovala zvířata přes hranici, že jsme falšovala průkazy původu psů, že jsem byla v Německu odsouzena a vyhoštěna,“ říká žena.

Policie později potvrdila, že jde o tvrzení zcela vymyšlená. Jenže informace už žily svým životem a Minifarma se ocitla v hledáčku všemožných institucí. Třeba Státní veterinární správy, která přijela prověřovat, zda se tu netýrají zvířata nebo nedochází k černé porážce. A to i přes fakt, že různými kontrolami prošla Minifarma v uplynulých letech vždy v pořádku.

Jaký byl tedy závěr veterinární kontroly, jak se dnes staví k pošpinění pověsti Jany Hanko samotný zastupitel Jiří Kučera a jak k šíření pomluv pomáhají sociální sítě? Zjistíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované