Hlavní obsah

Prázdné zlaté prasátko. Stanjuru zaskočilo, co mu tam Schillerová nechala

Neboli Václava Dolejšího: Natáčeli jsme střídání u moci. Dva političtí rivalové si předávají státní kasu. A nechala Alena Schillerová svému nástupci nějakého anděla?Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak vlastně vypadá povolební střídání u moci, kdy dva rivalové musejí zapomenout na vzájemnou nevraživost a v klidu si předat mocný úřad, jakým je ministerstvo financí?

Článek

Natáčeli jsme momenty, kdy končící ministryně financí Alena Schillerová z hnutí ANO předávala vlivný úřad svému nástupci Zbyňku Stanjurovi z ODS. A to v momentě, kdy stát utratí o 400 miliard korun víc než vybere na daních, roste inflace a konec epidemie a s ní spojených nákladů je v nedohlednu.

Ale Stanjuru nakonec stejně nejvíc zaskočilo, když zjistil, co mu Schillerová nechala v jinak vyklizené kanceláři. Prázdné zlaté prasátko a podkovu, obojí prý pro štěstí.

Než se nový ministr financí se svým týmem vrhne na daně a vládní výdaje, snaží se odstřihnout od Schillerové éry: Malují se stěny v kanceláři, odvážejí se desítky beden plných věcí po předchůdcích, ze stolů mizí časopisy z Babišova holdingu – a nový šéf státní kasy dokonce nechal z intimní části ministerské kanceláře odvézt i postel.

Pokud nevíte, kde se tam vzala, doporučujeme pořad Neboli z loňského jara na přiloženém odkazu:

Na střídání vládců nad státní kasou se pak podívejte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované