Hlavní obsah

Prezidentem je Martin Nejedlý. Kdo to neví, ať mě poslouchá, říká Soukup

Podívejte se na reportáž Dolejší na křižovatce ze satirického pořadu Šťastné pondělí.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý prezidentův spojenec se rozhodl promluvit: „Mám s tím strašlivou, lidsky i finančně doslova tragickou zkušenost,“ popisuje dnes majitel TV Barrandov na dobu, kdy věřil Zemanovi a čínským investicím.

Článek

Po tři roky pravidelně každý čtvrtek vedl s Milošem Zemanem rozhovor pro svůj pořad Týden s prezidentem. Majitel a moderátor TV Barrandov Jaromír Soukup tehdy byl hlavní tváří hradní propagandy. A než se loni v lednu po sporech rozešly a pořad definitivně skončil, oba se tvářili jako nejlepší přátelé.

Televizní boss stál na pódiu za Milošem Zemanem mezi jeho nejbližšími spolupracovníky a příznivci, když v lednu 2018 slavili vítězství v prezidentských volbách. A třeba Zeman zase na oplátku dorazil na oslavu Soukupových padesátin, kde ho označil za „svého přítele, kterého si váží“.

Tahle idylka je po roztržce majitele TV Barrandov s prezidentovým poradcem Martinem Nejedlým už dávno pryč. A Jaromír Soukup se rozhodl veřejně promluvit o tom, co tři roky s prezidentem a jeho muži prožíval, a také o tom, jak to ve skutečnosti chodí v hradní kanceláři. Do fungování hlavy státu měl možnost nahlédnout zblízka jako nikdo jiný.

„Miloš Zeman je svojí funkcí posedlý, miluje jí, i když ji de facto nevykonává. Část prezidentských pravomocí vykonává poradce Martin Nejedlý. Kdo to neví, ať mě poslouchá: Pan Nejedlý je prezident republiky, takhle to je,“ řekl Soukup ve svém novém pořadu Prezident v TV Barrandov.

Podle Soukupa chod prezidentské kanceláře řídí Nejedlý společně s formálním šéfem Vratislavem Mynářem. „Oni se dohodli s Milošem Zemanem, že si část jeho pravomocí vezmou. Ale na rozdíl od prezidenta se nikomu nezodpovídají. Takže si mohou dělat, co chtějí, což také dělají,“ prozrazuje majitel TV Barrandov. „Rozhodně to není tak, že by každá schůzka a každé jednání na Hradě bylo posvěceno prezidentem.“

Samozřejmě je otázka, nakolik je Soukupova výpověď pravdivá a proč se najednou rozhodl ve své televizi veřejně mluvit tak kriticky o svém někdejším spojenci. Buď je zklamaný, nebo naštvaný. Z jeho dalších slov vyplývá, že důvodem je obchodní spor. Sázka na bohaté čínské investory, které přivedl Hrad a kteří vstoupili do TV Barrandov, nevyšla.

„Já sám s tím mám strašlivou, lidsky i finančně doslova tragickou zkušenost. Já tomu věřil stejně jako spousta dalších lidí, že Čínané tady budou masivně investovat. Nic takového se samozřejmě nestalo a zbyla po nich spoušť. Prezident byl měl vysvětlit, co se stalo a kdo co nesplnil,“ říká dnes Jaromír Soukup.

Podívejte se na video ze satirického pořadu Šťastné pondělí, kde uvidíte, jak šéf TV Barrandov otočil.

Reportáž ze satirické série Dolejší na křižovatce je součástí pořadu Šťastné pondělí. Ten najdete každé pondělí v 8:00 na Seznam Zprávách a celý pořad pak ve 20:00 na Televizi Seznam. Jednotlivé rubriky publikujeme samostatně v následujících dnech na webu SZ.cz.

Další díly Šťastného pondělí můžete zhlédnout zde.

Reklama

Doporučované