Hlavní obsah

Speciální pracoviště ve Lvově pomáhá těm, kteří ve válce přišli o končetiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Svět bez obalu: V rehabilitační centru Superhumans ve Lvově pomáhají lidem, kteří přišli o končetiny. Video: RFE/RL

 

Reklama

Mnoho Ukrajinců přišlo během války o své končetiny. Mnoho z nich podstoupí náročnou léčbu a především dlouhé čekání na protézu. Ve Lvově proto otevřeli ústav, který se výrobou náhrad s využitím moderní technologie zabývá.

Článek

„V září jsem s autem najel u Chersonu na minu. Výbuch vyhodil ostatní z auta. Já měl utržené obě nohy, zlomené prsty, klíční kost a také přerušenou krční tepnu,“ popisuje tragickou událost ukrajinský voják Petro Burjak.

Petro se nevzdal a začal trénovat.

„Když jsem přišel na kliniku, nemohl jsem se sám ani dostat z postele na židli. Potřeboval jsem pomoc. Ale díky neustálému tréninku jsem se začal postupně pohybovat. Musíte být vytrvalí. Nemůžete jen ležet na pohovce s rukama na břiše a litovat se, musíte opravdu chtít. Já určitě nehodlám strávit zbytek života na vozíku. Chci chodit,“ říká s nadšením Ukrajinec.

Na Ukrajině je nedostatek náhrad a mnoho pacientů musí podstoupit dlouhé čekání na protézu. Ve Lvově proto otevřeli ústav Superhumans, který se výrobou náhrad s využitím moderní technologie zabývá. A za několik měsíců už zde vyrobili náhrady pro 130 pacientů.

Kyjevan promluvil o útocích na ukrajinskou metropoli

Noci v Kyjevě v posledním týdnu den po dni ničí ruské vzdušné útoky. Oproti předchozím měsícům značně zesílily. Podle právníka Myroslava, který se v hlavním městě nachází, se i tak lidé snaží dál žít své životy.

Hanna Kiku přišla o nohu, když se snažila se svým autem odjet z ostřelovaného Chersonu. Tři lidé při výbuchu, ke kterému došlo po najetí auta na minu, zemřeli.

„Nepotřebuji operaci. Začala jsem trochu chodit. Všechno snad bude v pořádku,“ doufá pacientka.

Rehabilitační centrum Superhumans poskytuje lidem všechny své služby samozřejmě zdarma.

„Nejprve vyrobíme plastové zkušební pahýlové lůžko na míru, abychom ho vyzkoušeli. Zkoumáme všechna problematická místa. Když se člověk cítí pohodlně, vyrobíme trvalé lůžko pomocí pryskyřice Orthocryl,“ vysvětluje postup výroby protetik specialistka centra Viktoria Olichová.

V současné době se v ústavu léčí asi 15 pacientů. Podle odhadů přišlo během války na Ukrajině o své končetiny už více než 10 000 Ukrajinců a očekává se, že toto číslo bude nadále stoupat.

Reklama

Doporučované