Hlavní obsah

Video: Deset let v rukou proruských separatistů. Teď je osvobodila Ukrajina

Svět bez obalu: Oblast kolem města Krasnohorivka od roku 2014 okupovali proruští separatisté. Ukrajinské armádě se jí podařilo znovu získat.Video: RFE/RL

 

Reklama

I přes těžké boje ukrajinské jednotky v Doněcké oblasti postupují a osvobozují oblast, která byla téměř 10 let pod kontrolou sil napojených na Kreml.

Článek

Území osvobodili 4. července vojáci ze 79. brigády. S jednotku natáčel reportér Current Time Andrij Kuzakov. „Nyní míříme k pozicím výsadkářů 79. brigády. Jedná se o oblast okolo města Krasnohorivka,“ popisuje v úvodním videu z korby jedoucího armádního vozu.

Krasnohorivka leží 25 kilometrů západně od okupovaného města Doněck, kde se nyní odehrávají intenzivní boje. Ukrajinští vojáci se na místě snaží zatlačit ruské síly směrem k centru města.

„Díváme se na pozice nepřítele. Jsou vidět nepřátelské zákopy, zákopové kryty a palebná postavení, která obklopují pytle s pískem,“ popisuje ukrajinský voják Bohdan, který obsluhuje dron a udává souřadnice dělostřelcům.

Těm se podařilo, jak je na záběrech z dronu vidět, zničit nepříteli celkem čtyři tanky.

Ruští vojáci v obraně území nepolevují a snaží se zaměřit nové pozice, které v oblasti ukrajinská armáda zaujala.

„Nepřítel používá proti našim jednotkám bezpilotní sebevražedné letouny. Kromě toho používají i kamikadze tanky – obrněná vozidla napěchovaná výbušninami, která posílají na naše jednotky,“ popisuje situaci ukrajinský voják Jaroslav.

Zprávy z bojiště

Největší ukrajinské úspěchy se v uplynulém týdnu nedostavily na hlavních směrech ofenzivy, nýbrž v okolí Bachmutu. Pokud by Ukrajinci ovládli klíčové pozice v kopci, Rusové by nejspíš museli ustoupit o několik kilometrů.

Ukrajinská strana uvádí, že za nynější protiofenzivy osvobodila na jihu a východě Ukrajiny téměř 200 kilometrů čtverečních území okupovaného Ruskem.

Analytici amerického Institutu pro studium války (ISW) tvrdí, že ukrajinské síly za pět týdnů své protiofenzivy osvobodily téměř stejnou rozlohu území, jakou se Rusům podařilo ovládnout za posledního půl roku.

Reklama

Doporučované