Hlavní obsah

Video: Ukrajina tvrdí, že se dobytím Bachmutu dostali Rusové do pasti

Svět bez obalu Milana Šímy: Ukrajina tvrdí, že se dobytím Bachmutu dostali Rusové do pasti.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinská armáda tvrdí, že vytvořila podmínky pro obklíčení ruských jednotek, které jsou nyní ve městě už téměř v pasti.

Článek

Rusko tvrdí, že dobylo Bachmut, Kyjev uvádí, že se o město stále bojuje.

A boje probíhají i v jeho okolí. Ukrajinské jednotky sice v posledních dnech pokračovaly na některých místech kolem Bachmutu v útocích, nedosáhly ovšem žádného velkého průlomu. V podstatě šlo jen o rozvíjení úspěchů z předminulého týdne.

Důkazy o tom, že 19. května začali Ukrajinci obsazené město na křídlech obkličovat, přinesl i fotoreportér Rádia Svobodná Evropa Serhij Nuženko.

Den předtím pak ukrajinská armáda zveřejnila video, na kterém je zachycen útok ukrajinských jednotek po stranách města, ke kterému došlo údajně 18. května.

„Čtyři hodiny jsme bojovali, abychom prorazili. Rusové měli kulomet. Stříleli s rozvahou, takže se naši kluci nemohli moc přiblížit. Pak ale jejich obranu prorazil tank, který tam plnou rychlostí projel a oni se vzdali. Ukázali tam ale odvahu. Vydrželi až do poslední chvíle. Bránili se, stříleli, nabíjeli zbraně - sledovali jsme potom záběry z dronu a viděli jsme, jak pracovali. Věděli, co dělají,“ říká ukrajinský voják.

Minulou neděli zveřejnila ruská státní televize záběry vagnerovců z centra Bachmutu, spolu s Jevgenijem Prigožinem, který oznámil dobytí města.

„V Bachmutu už není jediný ukrajinský voják, protože jsme přestali brát zajatce. Je tam obrovské množství mrtvých ukrajinských vojáků. Bachmut byl kompletně obsazen, až k hranicím města. Až do posledního centimetru,“ uvádí Prigožin, který opakovaně uvedl, že Bachmut dobyli hlavně jeho žoldnéři.

Pokrok ukrajinské obrany

Ukrajincům se v poslední době daří ničit ruské rakety a bezpilotní letouny lépe než v minulosti. Čím to je? Podle experta Tomáše Řepy i tím, že se Ukrajinci rychle naučili pracovat se zahraničními systémy, jako je např. Patriot.

Ukrajinská strana ale tyto zprávy nadále popírá a některá oficiální místa, především velitel pozemních sil generál Oleksandr Syrskyj, během víkendu hovořily o „částečném obklíčení“ Bachmutu ukrajinskými silami.

Ovšem toto tvrzení se nezakládá na žádných doložitelných faktech a je ho nutné brát spíše jako propagandu.

„Ukrajinská armáda vytvořila podmínky pro obklíčení ruských jednotek, které jsou nyní ve městě už téměř v pasti. Nepřátelé se řídí logikou, které rozumí jen oni sami a nám tady vlezli přímo do léčky,“ prohlásil pro televizi Current Time mluvčí speciálních jednotek ukrajinské armády Taras Berezovec.

Ovšem ani tato tvrzení nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Reklama

Související témata:

Doporučované