Hlavní obsah

Video: Fotky za státní peníze. Schillerová utíká před kamerou a otázkami

Loni se na Facebooku Aleny Schillerové objevilo 755 fotografií a 268 videí, dílo mimo jiné dvou zaměstnanců jejího ministerstva.Video: Kristina Ciroková

 

Reklama

Alena Schillerová nechce čelit otázkám v kauze její prezentace na sociálních sítích, kterou v její éře platilo ministerstvo financí. Při natáčení nového dílu publicistického pořadu Terén utekla před naší kamerou.

Článek

V úterý zveřejněný audit ministerstva financí prokázal, že se kvůli zálibě Aleny Schillerové v sociálních sítích děly na úřadě nestandardní věci: jeden kameraman a jeden fotograf brali, dle auditorů, nepřiměřeně vysoké platy. Úřad jim za rok práce vyplatil i s odměnami téměř dva miliony korun.

„Lze konstatovat, že jejich platové zařazení neodpovídalo vykonávané činnosti, respektive činnosti, které by umožnily zařazení těchto zaměstnanců do 14. a 13. platové třídy, nebyly realizovány, případně nebyly dohledány,“ píše se v interním auditu ministerstva financí.

Audit upozornil i na to, že pořízené fotografie a videa tehdejší ministryně v drtivé většině případů navíc nekončily na sítích ministerstva financí, nýbrž na soukromých profilech Aleny Schillerové. Obě tato zjištění označili auditoři za závažná.

Exministryně financí na otázky Seznam Zpráv dlouhodobě nereaguje. Před naší kamerou utekla i v den zveřejnění auditu.

„Já už musím, začíná schůze. Až si ho přečtu (audit), tak se určitě vrátím a vyjádřím se. Stoprocentně,“ slíbila Schillerová. Před kamery novinářů ale už nepřišla.

Přitom otázek, na které zatím dostatečně neodpověděla, je víc než dost. Řeší se především to, zda by neměla alespoň část peněz za platy kameramana a fotografa zaplatit ze svého.

„V této chvíli nedokážu odpovědět, jestli jsme schopni mít nějaký právní nárok na tu náhradu. To, že někdo plýtvá, ještě neznamená, že to je nelegální. Myslím si ale, že by paní Schillerová měla vyvodit nějakou politickou odpovědnost. Minimálně tu, že by neměla být místopředsedkyní rozpočtového výboru,“ řekl k tomu ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS.

Podle někdejšího náměstka ministra financí, právníka Nadačního fondu proti korupci Ondřeje Závodského, by stát peníze zpět vymáhat měl. Podle jeho názoru by mohlo v tomto případě jít dokonce o trestný čin.

„Je to naprosto běžná praxe. Když se přijde na neoprávněné využívání prostředků zaměstnavatele, tak se podniknou kroky, aby se částka vymohla zpět. A už jsem se ve státní správě setkal mnohokrát s tím, že takový člověk to také odskákal trestněprávně,“ řekl Závodský pro server Neovlivní.

Jak velký rozdíl v prezentaci byl na sociálních sítích Aleny Schillerové a ministerstva financí? A co nového ještě ukázal Instagram bývalé ministryně? Dozvíte se v úvodním videu.

Reklama

Doporučované