Hlavní obsah

Glosa: Nejsem proti společným záchodkům, chodit na ně ale nebudu

Je tady jeden argument bojovníků za unisex WC - fronty, říká ve své glose Petra Procházková.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Novinářka Deníku N Petra Procházková ve své glose rozebírá problematiku unisex toalet a proč ona sama na ně chodit nebude.

Článek

Aby bylo předem jasno - jsem zastánce unisex záchodů, dokonce snad i sprch, jen do nich nehodlám chodit. Svět unisexu je mi poměrně vzdálený. Respektuji ho ale stejně jako to, čemu nerozumím, ale co nijak nezasahuje do mých práv.

A respektuji i to, že si někdo není jistý, zda je mu bližší panáček, nebo panenka. Je tady ale ještě jeden argument bojovníků za unisex WC - fronty. Asi každá z nás zažila, jak stojí nekonečnou frontu na veřejných záchodech a náš partner proběhne na „pány“, použije některou z mušlí a pak si jde dát kafe na pumpu.

Ano, je to nespravedlivé a genderově nevyvážené.

Unisex záchody by tuto nespravedlnost patrně zlikvidovaly. Jen si říkám, jak to bude s mušlemi?

Ne, že by mi vůbec nevadil pohled na močícího muže, ale asi bych to dokázala překonat. Kam ale budeme chodit na WC s malými holčičkami? Ne, že bych byla za nějakou prudérnost ve výchově, ale objevovat vlastní i cizí sexualitu na veřejných záchodcích se mi zdá poněkud nepatřičné.

Mohlo by vás také zajímat:

Rozhodně nechci, aby to vypadalo, že tady zahajuji nějaké tažení proti unisex záchodům.  Osobně ale používám veřejné záchodky k mnoha činnostem, například se tam převlékám, maluji a mám poměrně vysoké požadavky na svou vlastní intimitu.

A tak bych nerada, aby mi někdo genderově nevyvážené a archaicky zapáchající dámské záchodky bral. Stejnou libůstku dopřeju i pánům. A těm, kteří nevědí, na jaký záchod se vydat, klidně podepíšu petici, ať si unisex záchody staví třeba po celé České republice. Jen ať mi nechají ty mé, dámské. Ať se každý může svobodně rozhodnout, v jaké společnosti chce čůrat, ba či vykonávat dokonce nějakou zásadnější potřebu.

Mimochodem, je válka na Ukrajině, haraší zbraněmi Čína i Srbsko, řítí se na nás klimatická změna a vysychají studny. Myslím, že brzy diskuzi o unisex záchodcích vytlačí z veřejného prostoru diskuze o tom, jak má vypadat záchod suchý.

Reklama

Související témata:

Doporučované