Hlavní obsah

„České porodnictví ovládají muži,“ vadí porodní asistentce Königsmarkové. Bulovka nabídne porody bez doktora

Duel přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky Nemocnice Na Bulovce a porodní asistentky Ivany Königsmarkové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pro některou je porod nejkrásnější zážitek života, pro jinou trauma až do smrti. Pražská Nemocnice Na Bulovce přichází s alternativou k sterilním porodnicím. Od zítřka můžou ženy využívat nové Centrum porodní asistence. Nabízí možnost rodit úplně bez lékaře, jen s asistentkou.

Článek

Podle porodní asistentky Ivany Königsmarkové je současná péče o rodičky nastavená příliš technicky: „České porodnictví ovládají muži. V porodnictví je více než 60 % lékařů mužů, přestože nikdy nebudou spotřebiteli této péče."

V tom ale Michal Zikán, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky nemocnice Na Bulovce, problém nevidí: „Nemyslím si, že české porodnictví ovládají muži. Mezi přednosty klinik a primáři je převaha mužů, ale to nemusí znamenat nic špatného. Důležité je, abychom s ženami hovořili.“

Je lékař u porodu navíc?

Podle Zikána budou porodní asistentky ústředními postavami nově vznikajícího centra. Dovedou budoucí matku až k porodu, dítě jí také pomohou přivést na svět. Pokud bude těhotenství bez komplikací, porodníka budoucí matky vůbec neuvidí.

Zdravých žen bez rizik a patologií je podle Zikána mezi rodičkami 60 až 80 %. „Porodnictví nemá být pro zdravé ženy s normálně probíhajícím těhotenstvím oborem, který do porodu zasahuje. Má ho doprovázet,“ míní přednosta porodnické kliniky z Bulovky.

Porod v apartmánu

Poradna začne na Bulovce fungovat už zítra, apartmány, kde budou moci ženy rodit namísto porodních sálů, budou k dispozici od podzimu. „Každá žena si přeje rodit v takovém prostředí, které je respektující, příjemné, kdy porod není lékařským zákrokem, ale prožitkem. Vždy bych ale ženám doporučoval, aby rodily v nemocnici. Snažíme se o to, aby prostředí v porodnici nebylo nemocniční, ale aby domov připomínalo,” popisuje Michal Zikán.

Změny na dohled?

Obdobná centra jako na Bulovce mají podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) vzniknout i v dalších nemocnicích, zatím jen v Praze, u Apolináře a v Thomayerově nemocnici.

Po změnách v porodnictví volají dlouhodobě ženské organizace. Přenastavení podmínek doporučovala i rada vlády pro rovnost mužů a žen. Dvě Češky se kvůli domácím porodům dokonce obrátily na štrasburský soud pro lidská práva.

Anketa

Jaké prostředí je podle vás nejlepší pro přivedení dítěte na svět?
Ve velké porodnici
13,6 %
V menší porodnici
46,9 %
V porodním centru
23 %
Doma
16,5 %
Celkem hlasovalo 1542 čtenářů.

Řada lékařů ovšem porody doma odmítá kvůli možným komplikacím pro matku a dítě. U každého porodu hrozí dva zásadní problémy, které podle lékařů nejde odhadnout dopředu, dušení dítěte a poporodní krvácení matky.

Reklama

Doporučované