Hlavní obsah

Porotě na festivalu v Cannes bude předsedat Cate Blanchettová

Dvojnásobná držitelka Oscara povede festivalovou porotuVideo: AP

 

Reklama

Podle francouzských médií chtějí pořadatelé touto volbou podpořit boj proti sexuálnímu obtěžování. Herečka jako jedna z prvních veřejně odsoudila chování producenta Harveyho Weinsteina obviněného ze sexuálního obtěžování.

Článek

Předsedkyní poroty filmového festivalu v Cannes bude letos australská herečka Cate Blanchettová. Podle pořadatelů bude herečka „angažovanou předsedkyní i horlivou divačkou”.

Blanchettová bude dvanáctou ženou v čele canneské poroty. Vystřídá španělského režiséra a scenáristu Pedra Almodóvara, jehož porota loni přiřkla hlavní cenu - Zlatou palmu - švédskému filmaři Rubenu Östlundovi za snímek Čtverec.

Výběr osmačtyřicetileté herečky se podle francouzského deníku Le Figaro jeví jako logická volba. A to nejen z uměleckého, ale i z mediálního hlediska. Pořadatelé tak chtějí dát najevo podporu boji proti sexuálnímu obtěžování. Herečka byla jednou z prvních osobností, které veřejně odsoudily producenta Harveyho Weinsteina. Ze sexuálních útoků ho obvinily desítky žen.

V Hollywoodu se stal z mnoha obvinění Weinsteina dlouhodobý skandál. Mezi ženami, které o nevhodném chování producenta promluvily, jsou známé herečky jako Salma Hayeková, Gwyneth Paltrowová nebo Angelina Jolie.

Blanchettová nedávno založila nadaci Time's Up na pomoc obětem sexuálního násilí. Zapojilo se více než 300 hereček, scenáristek, režisérek a dalších filmových osobností.

Rodačku z Melbourne kritici oceňují za její náročnost při výběru rolí, všestrannost a ochotu riskovat. Blanchettová získala Oscara za nejlepší herečku ve vedlejší roli za snímek Letec a Oscara pro nejlepší herečku za výkon ve snímku Jasmíniny slzy. Známá je například také z filmů Královna Alžběta a Královna Alžběta - Zlatý věk, Beze mě: Šest tváří Boba Dylana nebo ze ságy Pán prstenů a Hobit.

Reklama

Doporučované