Hlavní obsah

Porubské Sdílko nabízí regionální produkty i tvůrčí dílny

Foto: Getty Images

Ostrava

Reklama

Možnost seznámit se s regionálními obchodníky a podnikateli mají ode dneška do 25. srpna lidé v ostravském městském obvodu Poruba. Na akci Sdílko poblíž obchodního komplexu Duha se představí 65 vystavovatelů.

Článek

Jsou mezi nimi farmáři, tvůrci udržitelné módy nebo třeba bylinkářka. Kromě toho jsou součástí akce přednášky nebo prezentace projektů obvodu, řekla dnes ČTK Jana Janošcová z porubské radnice.

Lidé, kteří chtějí představit své služby nebo výrobky, si mohou na jeden až dva dny pronajmout jeden z výstavních modulů. „Princip pop-up expozice, nečekaného překvapení obyvatel na místech, kterými denně procházejí, se při minulých ročnících Sdílka osvědčil. Opět chceme otestovat, jak se bude určité místo chovat, když do něj umístíme nový prvek,“ uvedla starostka Lucie Baránková Vilamová (ANO). Obvod si vybral lokalitu u Duhy právě z toho důvodu, že v místě příští rok plánuje úpravy.

Mezi vystavujícími se dnes například představuje i nejmladší účastnice v historii Sdílka. Třináctiletá školačka, která háčkuje zvířata, jídlo, ovoce i zeleninu.

„Netradiční bienále ale nenabízí jen možnost se na chvíli zastavit a prohlédnout si nabídku zajímavých produktů. Zájemci se mohou zapojit taky do workshopů. Návštěvníci se na Sdílku rovněž budou moci setkat s moderní formou prezentace čtyř velkých projektů městského obvodu - na úpravu prostranství u obchodních středisek Koruna a Duha, náměstí Družby nebo domu pro seniory Harmonie. Zájemci si je budou moci díky virtuální realitě prohlédnout už nyní,“ upřesnila Janošcová.

Výstava Sdílko představuje netradiční výrobky, neziskové organizace i strategické projekty obvodu. Původně se měla konat už na přelomu dubna a května, koronavirus ji ale odsunul na srpen.

Poprvé se Sdílko uskutečnilo v roce 2016 na Hlavní třídě, o dva roky později se přesunulo na Alšovo náměstí a letos k Duze. Vystavující se prezentují v takzvaných pop-up expozicích. Jde o krátkodobé pronájmy komerčních prostor, na jednom místě se střídají různí obchodníci. Podrobnosti lze najít na www.sdilkoporuba.cz.

Reklama

Doporučované