Hlavní obsah

Poslance SPD Volného čekají kvůli výroku o Havlovi potíže

Martin Pilc z Hradce Králové podal trestní oznámení na poslance SPD Lubomíra Volného.Video: Šimon Trantina

 

Reklama

Martin Pilc z Hradce Králové podal ve čtvrtek na Okresní státní zastupitelství v Hradci Králové trestní oznámení na neznámého pachatele. Na někoho, kdo na facebookový profil poslance Lubomíra Volného z SPD publikoval výroky o tom, že zesnulý prezident Václav Havel byl vlastizrádce. Volný se ke svému profilu hlásí.

Článek

Kopie trestního oznámení v pátek kolovala po sociálních sítích. Redakce Seznam se proto s Pilcem spojila, aby ověřila, že jde o autentický dokument. Pilc potvrdil, že oznámení už podal Okresnímu státnímu zastupitelství v Hradci Králové.

„Podvrh to není, trestní oznámení jsem podal. Státní zastupitelství by se tím mělo zabývat. Sněmovna v současném složení ho ) nejspíš stejně nevydá, ale aspoň jsem to zkusil,” napsal Martin Pilc.

Poslanec Lubomír Volný na sebe upozornil, když 18. prosince, na sedmé výročí úmrtí bývalého prezidenta a disidenta Václava Havla, na svůj facebookový profil napsal, že jej považuje za jednoho z největších vlastizrádců v dějinách České republiky.

Svůj postoj nadále obhajoval jak na sociálních sítích, tak během svého vystoupení v pořadu Události, komentáře v České televizi. Řekl například: „Považuji Václava Havla za prvního českého agenta globálního veksláka Sorose a stejnou oběť alkoholismu, jako byl Boris Jelcin. Což ani u jednoho z nich nesnižuje jejich mezinárodní význam.“

Na informace o trestním oznámení reagoval pro iDnes slovy: „Těším se na proces vydávání Sněmovnou. Veselé Vánoce.“

Facebookový příspěvek Lubomíra Volného z 18. prosince.

Reklama

Doporučované