Hlavní obsah

Poslanci volili zástupce ombudsmanky Šabatové. Právník Koudelka neuspěl

Nového zástupce poslanci vybírali ze čtyř adeptů.Video: ČTK

 

Reklama

Poslanecká sněmovna v prvním kole tajné volby nového zástupce nevybrala, nejvíce hlasů získala Markéta Selucká a současný zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček. Eliška Wagnerová ani Zdeněk Koudelka se nedostali do druhého kola.

Článek

Šanci obhájit funkci dostal Stanislav Křeček, kterého navrhl, stejně jako právníka Zdeňka Koudelku, prezident Miloš Zeman.

Senát nabídl poslancům bývalou ústavní soudkyni a senátorku Elišku Wagnerovou a děkanku Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Markétu Seluckou.

Koudelka získal v tajné volbě 14 hlasů, Křeček 26, Selucká 45 a Wagnerová 17. Žádný z kandidátů nedostal většinu hlasů, volba proto bude pokračovat příští týden. Ve středu odpoledne poslanci vyberou zástupce ombudsmanky z dvojice Selucká – Křeček.

Veřejné iniciativy se postavily proti zvolení bývalého poslance ČSSD Zdeňka Koudelky. „Jsme přesvědčeni, že jeho osoba v žádném případě nesplňuje vlastnosti potřebné k výkonu funkce a jeho předchozí činnost, aktivity a prohlášení ukazují, že není způsobilý zastupovat úřad ombudsmana," uvedli iniciátoři výzvy. Zvolení Koudelky by podle nich ochromilo a znevěrohodnilo úřad ombudsmana v jeho základním poslání – být pojistkou a vyvážením moci při ochraně práv občanů.

Výzvu podle jednoho z iniciátorů Martina Šimáčka podepsalo 300 ředitelů organizací, osobností i občanů. Petici organizoval také Milion chvilek pro demokracii, podepsalo ji více než 2500 petentů.

Proti volbě devětačtyřicetiletého Koudelky se postavili i Piráti. Vyčítají mu třeba to, že se podílel na přípravě kontroverzní amnestie bývalého prezidenta Václava Klause.

Koudelka byl poslancem do roku 2006. Podílel se třeba na novele zákona pro volby do Sněmovny, kterou po volbách v roce 1998 vypracovaly ČSSD a ODS v rámci opoziční smlouvy a která posílila roli velkých stran. Koudelka byl i členem vyšetřovací komise Sněmovny pro vyrovnání státu s firmou Diag Human. Předtím ale podle médií do kauzy aktivně zasahoval, když radil někdejšímu ministru zdravotnictví Bohumilu Fišerovi s výběrem právníka a znalce pro spor s Diag Human.

Reklama

Doporučované