Hlavní obsah

Poslanecký klub ANO znovu navrhne do volby místopředsedy Sněmovny Vondráčka

Foto: Seznam Zprávy

Radek Vondráček.

Reklama

Poslanecký klub ANO znovu navrhne do volby místopředsedy Sněmovny bývalého předsedu dolní komory Radka Vondráčka.

Článek

Dnes to sdělila předsedkyně frakce Alena Schillerová. Tajná volba se uskuteční na plénu v úterý. Po ustavující schůzi nové Sněmovny zůstala jedna místopředsednická pozice neobsazená. Ve volbě neuspěli Vondráček ani předseda SPD Tomio Okamura, jenž byl místopředsedou dolní komory v minulém volebním období.

Volné místo v předsednictvu patří podle plánů sněmovní většiny reprezentované ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráty a STAN nyní už prakticky opozičnímu hnutí ANO. K Vondráčkovi ale měli představitelé koalice výhrady, byť Sněmovnu podle nich vedl profesionálně.

Schillerová uvedla, že Vondráček má jednoznačnou podporu klubu ANO. „Jsme přesvědčeni, že to je velmi dobrý kandidát a že byl čtyři roky dobrým předsedou, což ostatně ocenila i nová předsedkyně (Markéta) Pekarová Adamová (TOP 09), místopředsedkyně paní (Věra) Kovářová (STAN), ale i celé plénum, které mu poděkovalo potleskem ve stoje,“ napsala předsedkyně klubu ANO.

Jsme přesvědčeni, že to je velmi dobrý kandidát a že byl čtyři roky dobrým předsedou, což ostatně ocenila i nová předsedkyně (Markéta) Pekarová Adamová (TOP 09), místopředsedkyně paní (Věra) Kovářová (STAN), ale i celé plénum, které mu poděkovalo potleskem vestoje.
Alena Schillerová, předsedkyně frakce ANO

Ve vedení dolní komory podle ní navíc nyní chybí právník. „Já věřím, že tentokrát bude zvolen, a pokud by přetrvávaly výhrady kolegů z koalic, tak jistě na plénu zazní a pan Vondráček na ně bude moci reagovat,“ dodala.

Nevoli v minulosti vzbudily zveřejněné snímky, které Vondráčka zachycovaly při večírku v jednacím sále, jak na předsednickém pultu hraje na kytaru a zpívá. Vondráček se také omlouval za vulgární gesto, když bezprostředně před zahájením jedné ze schůzí namířil vztyčený prostředníček z předsednického místa směrem do jednacího sálu. Vysvětloval, že šlo o reakci na gesto jiného kolegy a o legraci.

Na ustavující schůzi bylo ke zvolení potřeba získat nejméně 98 poslaneckých hlasů. Vondráček obdržel v obou kolech 92 hlasů. Okamuru volilo v prvním kole 80 poslanců, ve druhém o sedm víc.

Volba místopředsedy Sněmovny bude prvním bodem druhé schůze, která začne v úterý. Jedno volné místo ve sněmovním předsednictvu zůstalo prázdné i po ustavující schůzi v minulém volebním období. Tehdy poslanci zvolili nominanta ODS Petra Fialu místopředsedou Sněmovny až na třetí pokus. Nyní je Fiala koaličním kandidátem na nového premiéra, prezident Miloš Zeman by ho měl jmenovat do funkce za týden.

Reklama

Doporučované