Hlavní obsah

Poslední letadlo s antigenními testy pro školy přiletí z Číny dnes v noci

Foto: ChiccoDodiFC, Shutterstock.com

K testování žáků ve školách se v příštích týdnech budou používat dva druhy testů, a to od čínských firem Lepu a Singclean. V pozadí státní zakázky probíhá ostrý konkurenční boj. Bude zřejmě pokračovat, jelikož se už vypisuje další soutěž na 5,6 milionu testů.

Reklama

Majitel firmy, která má v pondělí dodat miliony antigenních testů do skladů SSHR, tvrdí, že se je konkurence snažila u čínského výrobce poškodit. Testy nakonec nakoupili, ale vyjdou je dráž.

Článek

Do pondělí 12. dubna má firma Masanta dodat státu zbylých 3,5 milionu antigenních testů určených pro české školáky. Zda je skutečně dodá, nebylo v minulých dnech vůbec jisté, pražská firma se dostala do potíží při jednání s čínským výrobcem Singclean Medical.

„Dokud testy nemáme v našich skladech, může se stát cokoliv. Nechci ale spekulovat, zatím nemám důvod nevěřit, že to skutečně dodáno bude,“ uvedl v pátek předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr.

Majitel Masanty, podnikatel Martin Ladyr, tvrdí, že nebezpečí z prodlení dodávky už bylo zažehnáno. „Jeden milion testů jsme už v pátek dodali, další dva miliony testů máme připraveny na skladě, zbylých půl milionu přiletí letadlem v noci z neděle na pondělí,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Zpoždění v přepravě testů do skladů SSHR u poslední zásilky Ladyr zcela nevylučuje, ale bylo by prý maximálně jednodenní.

Udělali z nás třídního nepřítele

Firma Masanta vyhrála nedávnou soutěž organizovanou SSHR na dodávku pěti milionů testů, když nabídla cenu 32 korun za jednu testovací sadu. Byla zhruba poloviční oproti tomu, za kolik jiné čínské testy pro školáky (od firmy Lepu Medical) nakoupilo předtím Ministerstvo vnitra, a to v počtu 3,6 milionu kusů.

Masanta už ze státní zakázky do skladů SSHR dovezla na konci března 1,5 milionu testů, v pondělí musí dodat zbytek, jinak ji čekají finanční sankce.

Majitel firmy tvrdí, že velmi nízkou cenou rozzlobil konkurenci, která prý začala přímo v Číně lobbovat za to, aby jim tamní výrobce další testy neprodal. Kdo konkrétně jim měl škodit, ale neuvedl. Naznačil pouze, že šlo o některého z dovozců už zmíněných Lepu testů. „My jsme jim naší nízkou cenu překazili kšeft, oni už počítali s tím, že tu zakázku získají, testy už tady měli připravené,“ prohlašuje Ladyr.

Zakázku SSHR je připraven splnit, i kdyby na tom měl prodělat. Připouští, že část testů nakonec koupil v Číně dráž, než původně počítal, prodražila se mu i letecká doprava a částečně v minulých dnech prodělal na méně výhodném kurzu dolaru.

K údajnému konfliktu s konkurencí je třeba dodat, že Ladyrova druhá firma Good Mask je dnes poměrně významným českým výrobcem respirátorů, přičemž část z nich vyrábí na automatizovaných linkách darovaných z Tchaj-wanu, s nímž je pevninská Čína v nepřátelském vztahu.

Prý jej někdo právě kvůli tomu v komunistické Číně vylíčil jako podnikatele, který se vymezuje protičínsky. „Udělali tam z nás téměř třídního nepřítele,“ uvedl. Výrobce antigenních testů Singclean Medical dokonce v jednu chvíli od nich nechtěl přijmout ani peníze.

Celá věc se ale podle podnikatele nakonec vysvětlila, i s pomocí čínské ambasády v Praze a některých českých politiků.

Začalo mě to bavit

Martin Ladyr však čelí dalšímu problému. Jak napsal Deník N, Česká obchodní inspekce prošetřuje jeho společnost Good Mask kvůli kvalitě respirátorů, které na domácí trh dodává. Prověřuje se podezření, že prodávala respirátory, jež vůbec neodpovídaly deklarované účinnosti třídy FFP2.

Majitel firem Masanta a Good Mask nicméně tvrdí, že i za tímto případem stojí stejná konkurenční skupina, kterou naštval nízkou cenou antigenních testů pro školy.

Do karet ohledně deklarované kvality prodávaného zboží Ladyrovi ale nehrají ani výsledky jiných zkoušek, které se týkají antigenních testů.

Jak Seznam Zprávy v minulých dnech informovaly, laboratoř Bioinova vyzkoušela citlivost devíti antigenních testů, které je možné sehnat na českém trhu, a ukázalo se, že nejnižší mají právě ty, jež se stát rozhodl použít ve školách. Jak Ladyrovy testy Singclean, tak „konkurenční“ Lepu Medical.

Oba testy i při vysoké koncentraci viru ve vzorku dávaly málo prokazatelné výsledky. U nižších koncentrací pak vycházely jako falešně negativní.

Podnikatel Ladyr s výsledky nesouhlasí. Připouští sice, že nenabízí úplně špičkovou kvalitu, ale trvá na tom, že poměr „cena versus výkon“ vychází u testů Singclean velmi dobře.

Reklama

Doporučované