Hlavní obsah

Poslední vítěz Velké pardubické zavzpomínal na životní závod, letos ho kvůli zranění nahradí Váňův syn

Radost Jana Kratochvíla po loňském senzačním triumfu. Na další si bude muset počkat.Video: Jakub Burian, Seznam Zprávy

 

Reklama

Výhrou ve 127. ročníku Velké pardubické se Jan Kratochvíl nesmazatelně zapsal do dějin nejtěžšího překážkového dostihu Evropy. Letos druhé vítězství nepřidá, na start ho nepustí komplikované zranění.

Článek

Těšil se, že bude na pardubickém závodišti obhajovat loňský senzační triumf. Jan Kratochvíl se ovšem na startu legendárního dostihu letos neobjeví.

„Zranil jsem se 8. září, kdy jsem spadl při rámcovém dostihu během čtvrté kvalifikace na letošní Velkou pardubickou. Zlomil jsem si pažní kost v krčku, podrobnější vyšetření následně odhalilo ještě další praskliny v pažním kloubu. V něm mám čtyři šrouby a v pažní kosti další hřeb. Dlouho jsem věřil, že se stihnu uzdravit, ale minulý týden jsem se definitivně rozhodl, že nepojedu. Necítím se na to,“ vysvětluje Kratochvíl.

Před rokem to byla v Pardubicích velká sláva. Tehdy šestadvacetiletý žokej v sedle hnědáka No Time To Lose slavil po napínavém finiši premiérovou výhru na nejtěžším překážkovém dostihu Evropy.

„Ještě při náběhu do cílové rovinky jsem byl druhý. Když jsme skočili poslední překážku, tak No Time To Lose ukázal, že je ohromný bojovník. Byl to neuvěřitelný závěr a já jsem strašně rád, že jsem na něm mohl jet,“ vzpomíná.

Nebýt zranění, na stejném koni by jel i letos. Okolnosti tomu však chtěly jinak a na loňském šampionovi pojede ve 128. ročníku Velké pardubické Josef Váňa mladší. Syn dostihové legendy byl zatím nejlépe před třemi lety čtvrtý. „Jejich šance se nemění. No Time To Lose má skvělou formu a Josef je jedním z našich nejlepších žokejů. Budu jim držet palce, aby je potkalo tolik potřebné dostihové štěstí. Věřím, že Pepa tu svoji smůlu prolomí a v neděli vyhraje,“ uzavírá Jan Kratochvíl.

Reklama

Související témata:

Doporučované