Hlavní obsah

Pošlete další peníze! Nové triky těch, kteří zneužili tváře Petra Kellnera

Podvodná reklama s nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem.

Reklama

Zablokujte kartu, jděte na policii a hlavně neposílejte doklady, znějí rady podvedených.

Článek

Recept boháčů, jak se stát snadno a rychle jedním z nich, zlákal desítky lidí. A ti pak zjistili, že díky reklamám s fotkou Petra Kellnera, Petra Čecha, Zdeňka Bakaly nebo Pavla Nedvěda naletěli mazaným podvodníkům.

Seznam Zprávy nyní díky výpovědím jejich obětí zmapovaly triky, které používají podvodníci, když chtějí z lidí vylákat více než jen vstupní poplatek 250 eur. A kromě peněz chtějí také získat kopie osobních dokladů.

Základní finta je přesvědčit toho, kdo se chytil, že poslal méně peněz, než měl. Jak popsala jedna žena, kterou zlákala reklama s Petrem Kellnerem, odeslala nejdříve částku 250 eur. Ale poté jí volalo neznámé číslo a volající jí řekla, že zaplatila pouze 100 eur a musí platit znovu.

„Volalo mi neznámé číslo a paní mi říkala, že je třeba uhradit celou částku, jinak registrace nebude platná a o peníze a možnost zbohatnout přijdu. Říkala jsem, že to určitě není možné, že jsem registrační částku zaplatila. A i na výpisu z účtu jsem měla částku 250 eur odečtenou. Oni se prostě snaží ty, kteří se nechají napálit, ještě vydírat o další peníze,” uvedla pod podmínkou anonymity pro Seznam Zprávy.

Jeden z podvedených pak popsal detailně, jak komunikace s podvodníky probíhala. Rozhodl se totiž si „svých 250 eur užít“.

„Viděl jsem na Facebooku reklamu s panem Kellnerem. Po kliknutí jsem byl přesměrován na jinou podvodnou stránku Bitcoin Pro,” vypráví svůj příběh.

Podvodníci tlačí na lidi tak, že na stránkách je v pravém rohu umístěn časovač, který odpočítává, kolik času zbývá pro registraci, aby měl člověk jednou možnost žít luxusní život. Na stránkách je také video, kde hovoří světoví multimiliardáři Bill Gates nebo Richard Branson. Tyto muže vydávají podvodníci za autory myšlenky.

Muž, který se rozhodl o podvodu promluvit, ale posléze zjistil, že se jedná o podvodníky. Rozhodl se ale, že se společností bude dále komunikovat, aby zjistil, jak to celé funguje.

„Zvědavost je zvědavost a v životě jsem přišel o více než 250 eur, tak jsem si řekl, že tu komedii si chci užít,“ řekl.

„Poslal jsem tedy peníze a okamžitě nechal zablokovat kreditní kartu. Normálně vždy chodí potvrzení z banky a žádost o potvrzení platby, ale v tomto případě vůbec nic,“ uvedla oběť podvodu.

Seznam Zprávy si navíc přečetly smluvní podmínky podvodné společnosti Bitcoin Pro a zjistily, že vrácení peněz nebude vůbec jednoduché. Pokud totiž uživatel zaplatí vstupní poplatek 250 eur a nepošle společnosti kopie veškerých dokladů, nemá dokončenou registraci, tudíž mu společnost peníze vracet nemusí.

„Poslal jsem peníze a volal mi ze Švýcarska můj osobní broker, který si říká James Leonard,” pokračuje v líčení podvodu muž.

James je prý Američan, který vyrůstal s rodiči v Rusku, jeho dialekt podle popisu poukazuje na někoho z Východu.

„Tento milý James mne začal zasvěcovat do principu a tajů obchodování v jejich systému. Byl jsem neustále ujišťován, že mé peníze jsou na mém kontě, které přece mohu vidět. Navíc se tam zdánlivě zhodnocovaly, protože tam svítila částka 277 eur. Ale jak víme, v jejich systému si oni mohou napsat cokoli chtějí,” popisuje oběť.

James potom každý den volal ve smluvenou dobu a lákal na výhodné investice, ať už do ropy nebo do akcií třeba právě ropných společností.

„Pak jsem Jamesovi ale poslal recenze na jejich firmu, které jsem si vygoogloval. Jsou na černé listině jako neautorizovaní brokeři a všichni píšou, že jsou to podvodníci. Nikdy se nikomu nepodařilo nic vybrat, byť byli dle databáze mnohonásobně v plusu. Řekl jsem mu, že chci své peníze zpět a že končíme. To jsem těžce narazil,“ říká.

Vůči námitkám se údajný broker ohradil, že to je vše klamná propaganda. „A že když bude chtít, může psát o mé osobě také nesmysly a ať se podívám na stránky, kde je naopak chválí,“ popsal podvedený muž s tím, že po žádosti o vrácení peněz s ním přestali lidé z údajné brokerské společnosti komunikovat.

„Reklamy se nedají zastavit“

Firma PPF, která patří z 99 procent Petru Kellnerovi, již před měsícem před praktikami varovala. Případ má už na stole také policie. Pod kuratelou jej má Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5. Pirátský poslanec Petr Třešňák totiž kvůli podvodnému jednání na společnost Bitcoin Pro podal trestní oznámení.

„Prozatím se nám ozvalo kolem deseti obětí tohoto podvodu. Doporučuji jim, aby se k tomuto trestnímu oznámení připojily z pozice poškozené osoby a rovněž aby se spojily se svojí bankou, pokud podvodníkům poslaly nemalé peníze,“ řekl pro Seznam analytik Janusz Konieczny, který s Piráty spolupracuje.

„Další postup obětí podvodu závisí od toho, jaké kopie dokladů poškození zaslali. Pokud dokonce uvedli údaje ze své kreditní karty, tak doporučuji okamžitě kartu zablokovat. Je potřeba, aby lidé byli opatrní. Základními znaky takovýchto podvodů je minimum informací, anonymita, podezřele rychlý výdělek,“ vysvětlil Konieczny.

I když na podvod upozornila sociální sítě sama PPF a přestože i reportéři Seznam Zpráv dali podnět k zablokovaní bannerů na některých sítích, reklamy stále běží.

„Nejvíce reklam jsme zachytili zhruba do 10. listopadu. Prostřednictvím různých formulářů jsme nahlásili přes 50 reklam z asi 20 stránek,“ popsala Seznam Zprávám Jitka Tkadlecová, mluvčí skupiny PPF.

„Podvodné reklamy jsme zaznamenali především v prostředí Facebooku, ale také například na Twitteru nebo v obsahové síti Googlu,“ doplnila Tkadlecová.

Reklama

Související témata:

Doporučované