Hlavní obsah

Postup inspekce při řešení otravy Bečvy byl podle ministerstva v pořádku

Foto: Tomáš Svoboda

Řeka Bečva

Reklama

Při loňské havárii v řece Bečvě uhynulo tisíce ryb. Jejich těla odvezená do kafilerií vážila přes 40 tun.

Článek

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) nenašlo žádné zásadní pochybení v postupu České inspekce životního prostředí (ČIŽP) po zářijové ekologické havárii na řece Bečvě. Ministr Richard Brabec (ANO) přesto uložil řediteli inspekce, aby dosavadní standardizované postupy při vyšetřování podobných havárií zapracoval do interních předpisů. Současně by měly podniky spravující povodí velkých řek pravidelně aktualizovat seznamy výústí a měla by vzniknout i metodika pro vodoprávní úřady, která by ustálila postup při havárii. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Závažná ekologická havárie z loňského 20. září, kterou podle ČIŽP způsobily kyanidy, postihla řeku Bečvu v úseku mezi Valašským Meziříčím na Vsetínsku a Přerovem. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Postup inspekce, která se na vyšetřování případu podílela, neprovázela podle závěrů interního auditu MŽP žádná zásadní pochybení . „Z dostupných informací a podkladů vyplývá, že inspekce postupovala v souladu s obvyklými i zákonem danými postupy,“ uvedla Roubíčková. Reakce pracovníků ČIŽP po nahlášení havárie byla podle ministerstva v souladu jak se zákonem o vodách, tak i s interním předpisem inspekce o služební pohotovosti, a neprovázelo ji časového prodlení.

Reklama

Související témata:

Doporučované