Hlavní obsah

Potěmkinova vesnice po indicku. Země před návštěvou Trumpa schovává chudé

Foto: Twitter.com/4PawShop

Stavba zdi ve slumu města Ahmadábád, které americký prezident Donald Trump příští týden navštíví.

Reklama

Indie se před návštěvou amerického prezidenta Donalda Trumpa snaží skrývat chudé lidi – vedle slumu, podél kterého má Trump projet, vyrostla veliká zeď. Informovala o tom agentura AP. Země všechna obvinění popírá.

Článek

„Před Trumpovou návštěvou ve městě Ahmadábád, ke které dojde příští týden, jsme postavili 400 metrů dlouhou bariéru z důvodů zkrášlení, čistoty a bezpečnosti,“ uvedl vládní činitel Bijal Patel.

Indické úřady podle AP nutí některé z rodin v této oblasti k opuštění svých domovů, aby se usnadnila stavba zdi. Oznámení o vystěhování dostalo podle Sky News více než 45 rodin žijících v oblasti slumu poblíž sportovního areálu.

Podle očekávání se Trump zúčastní akce „Namaste Trump“ pořádané premiérem Narendrou Módím. Akce se má konat na největším kriketovém stadionu na světě a pravděpodobně se bude podobat události „Howdy Módí“, které se Módí zúčastnil loni v září v Houstonu. Trump v zemi celkem stráví dva dny.

„Bydlíme zde posledních 20 let a teď se nám náhle řekne, abychom odešli, protože nějaký důležitý vůdce navštíví Ahmadábád na jeden den. Je to nespravedlnost,“ řekl rezident Sanjay Patani agentuře AP.

Vládní úředník Kishore Varna řekl, že pozemek patří místní samosprávě a vyhoštění jsou tím pádem legálně v pořádku. Proč k nim došlo těsně před návštěvou amerického prezidenta, vysvětlit odmítl.

„Na tu zeď vynakládají tolik peněz. Proč je raději nevyužít ke zlepšení našeho slumu a poskytnutí lepšího vybavení?“ uvedl pro AP jiný místní obyvatel Keshi Saraniya. „Proč nás chudé lidi skrývají?“ dodal.

Několik místních politických vůdců stavbu zdi kritizovalo a zpochybnilo kvalitu rozvoje v Módího vlastním státě. Módí byl 12 let předsedou vlády svazového státu Gudžarát, než se v květnu 2014 stal předsedou vlády země.

Trumpova návštěva má za cíl zklidnění vazeb mezi zeměmi. Obchodní napětí eskalovalo i kvůli navýšení cel na indickou ocel a hliník. Indie reagovala vyššími tarify na zemědělské zboží a omezeními na americké zdravotnické prostředky. To přimělo USA k odvetným opatřením.

Trump poté vyřadil Indii z programu prioritního obchodního zacházení, který umožňoval bezcelní vstup do USA pro zboží z Indie za 5,6 miliardy USD (126,8 miliardy Kč).

Reklama

Související témata:

Doporučované