Hlavní obsah

Potřebuje Česko silnějšího prezidenta? Nebo ústavu, která jasněji určí kompetence?

Potřebuje Česko silnějšího prezidenta?

 

Reklama

V pátek a sobotu budeme už podruhé v přímé volbě vybírat nového prezidenta. Teoreticky se může stát, že z hlediska počtu získaných hlasů bude mandát prezidenta silnější než Sněmovny nebo senátorů. Měla by proto příští hlava státu dostat více pravomocí?

Článek

Hned v několika zemích, kde je prezident volen přímo, jsou jeho pravomoci podobné jako v Česku. Třeba na Slovensku. Jinde, například v Rakousku, má hlava státu pravomoci větší, ale nevyužívá je.

Pro posílení pravomocí se jako jediný z uchazečů o Hrad vyslovil před Vánoci Miloš Zeman. Ten sám o sobě prohlásil, že je znám svým „tvůrčím” výkladem ústavy. V televizi Barrandov řekl, že klidně nechá vládnout Andreje Babiše bez důvěry Poslanecké sněmovny třeba celé čtyři roky. Umožňuje mu to prý článek ústavy, který říká, že po třech neúspěšných pokusech o sestavení vlády prezident pouze může rozpustit Sněmovnu, nikoli že ji rozpustit musí.

„Rozhodil“ přímo volený prezident český ústavní systém? Je vhodné ústavu reformovat? V Duelu ve 13 hodin odpoví dva ústavní právníci - Zdeněk Koudelka z Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně a Jan Kysela z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Reklama

Související témata:

Doporučované