Hlavní obsah

Povodně v Číně jsou kritické, začalo odstřelování přehrad

Foto: Profimedia.cz

Situace na Třech soutěskách.

Reklama

Týdny neutuchajícího deště způsobily masivní záplavy na většině území Číny. Neobvykle silný živel má na svědomí přes sto životů a tisíce domů, téměř dva miliony lidí musely být evakuovány. Číňané začali odstřelovat přehrady.

Článek

Stav hladiny vody v Číně došel do bodu, kdy se úřady rozhodly pomoct nebezpečně přetíženým přehradám. Státní televize CCTV oznámila, že na přehradě v provincii An-chuej na řece Čchu-che proběhly odstřely výbušninami, čímž by mělo dojít k rozšíření průtoku a snížení hladiny o 70 centimetrů. Podle zprávy státní agentury Sin-chua musely být v oblasti Tří soutěsek otevřeny tři „brány“ pro průchod nashromážděné vody. Rezervoár za vodní elektrárnou byl téměř 15 metrů nad bezpečnostní úrovní hladiny vody.

Hladina vody na mnoha řekách, včetně mocné Jang-c’-ťiang, je kvůli přívalovým dešťům v letošním roce nebezpečně vysoká. Odstřely přehrad a zasypávání zavodněných míst se využívaly už během ničivých povodní v roce 1998, během kterých zemřelo více než 2000 lidí a byly zničeny téměř tři miliony domů. Minulý týden způsobila voda zadržovaná za Třemi soutěskami další tři záplavy a vystoupala do výšky 15 metrů. Navíc se ukázalo, že masivní přehrada Tři soutěsky není lékem na trápení lidí žijících v údolí Jang-c’-ťiang.

A předpověď počasí zlepšení nenasvědčuje, další přívalová vlna se očekává v úterý. Na jiných místech Číny vojáci doufají v sílu pytlů s kameny a pískem. V sobotu hasiči tímto způsobem vyplnili 188 metrů dlouhou část pobřeží Pcho-jang-chu, největšího sladkovodního jezera v Číně. To způsobilo rozsáhlé záplavy v 15 vesnicích a zemědělských polích v provincii Ťiang-si. Evakuováno bylo více než 14 000 lidí. „Není tu jediný centimetr půdy suchý, všechno bylo zatopeno,“ řekl pro China Youth Daily Sü Jung-siang o své vesnici Liou-fang na východním okraji jezera. 45letý Sü popsal, že je vesnice více než týden bez tekoucí vody a elektřiny.

Z obav před dalšími lijáky zvýšila Čína výstrahu na druhou nejvyšší úroveň také na Chuaj-che. „Povodně se vyskytují současně na řece Jang-c’-ťiang, Chuaj-che a jezeru Tchaj-chu. Situace je velmi závažná,“ uvedlo údajně ministerstvo vodních zdrojů. 1100 km dlouhá řeka Chuaj protéká provinciemi Che-nan, An-chuej a Ťiang-su a několika hlavními městy. Úředníci uvedli, že deset nádrží na Chuaj-che zaznamenalo zvýšení hladiny vody až o 6,85 metru.

Sezónní záplavy trápí velkou část Číny každoročně, zejména ve středních a jižních oblastech, ale letošní léto je extrémní. Mimo jiné panují obavy z výpadku exportu ochranných pomůcek proti koronaviru.

Dosud zemřelo nebo je pohřešováno více než 150 lidí, problémy dělají také masivní sesuvy půdy. Od čtvrtka se pohřešuje 23 lidí. Jen tento týden voda zaplavila 1000 domů v oblasti Čchung-čchingu. Podle ministerstva pro nouzové řízení bylo evakuováno asi 1,8 milionu lidí ve 24 provinciích. Přímé ztráty způsobené záplavami se odhadují na více než 49 miliard juanů (sedm miliard dolarů). Ačkoli byla dosud velká města škodám ušetřena, rostou obavy o Wu-chan a další metropole, které jsou domovem desítek milionů lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované