Hlavní obsah

Povstalci pronikli do syrské Rakky, bašty Islámského státu

Povstalci pronikli do syrské Rakky, bašty Islámského státuVideo: Ruptly

 

Reklama

V Rakce se zdržuje asi dva a půl tisíce členů Islámského státu a zhruba 100 civilistů.

Článek

Bojovníci arabsko-kurdské koalice pronikli do jádra syrského města Rakka, hlavní bašty Islámského státu. Informovala o tom mezinárodní koalice pod vedením USA, která povstalce podporuje.

Agentura Reuters uvádí, že koalice vybombardovala dva zhruba pětadvacetimetrové úseky starobylé zdi, která celkově měří asi 2,5 kilometru. Zničení části hradeb umožnilo bojovníkům proniknout do města a vyhnout se nastraženým náložím a odstřelovačům IS. Existující brány do historického jádra islamisté zaminovali, uvedla americká armáda.

Nejdůležitější událost v bitvě o Rakku

Syrské demokratické síly poprvé do města vstoupily 7. června poté, co se jim ho podařilo obklíčit. Podle šéfa skupiny ochránců lidských práv SOHR Ramího Abdar Rahmána je překonání zdi „dosud nejdůležitější událostí v bitvě o Rakku". Po vstupu jednotek SDF do historické části města se rozhořely tvrdé boje, dodal.

Širší ofenziva s cílem dobýt Rakku pod názvem Hněv Eufratu začala loni v listopadu. Jednotky nejprve dobývaly okolní regiony v provincii. Vzdušnou a pozemní logistickou podporu včetně dodávek potřebných zbraní a munice zajišťují Spojené státy a jejich spojenci - západní i regionální.

100 tisíc civilistů uvězněno za hradbami

V Rakce se podle mezinárodní koalice bojující proti IS v současnosti zdržuje asi dva a půl tisíce členů Islámského státu. Uvízlo tam také zhruba 100 tisíc civilistů.

Ztráta Rakky, někdejší bašty sunnitských radikálů, by pro IS znamenala zásadní ránu, poznamenala agentura AP. V dohledné době navíc islamisté zřejmě přijdou i o další ze svých center - severoirácký Mosul, v němž vrcholí boje o dobytí historického jádra.

Podívejte se, jak vypadá z dronu pohled na zničené historické centrum Mosulu v čele s mešitou an-Núrí.

Zničené historické centrum MosuluVideo: AP

Reklama

Související témata:

Doporučované