Hlavní obsah

Požár vymazal z mapy celou vesnici. Bylo to jako v Pompejích, říká přeživší

Foto: Kalogerikos Nikos, Reuters

Požár nejhůře zasáhl řecké město Mati, které leží necelých 40 km od Athén.

Tak jako několik set dalších lidí i Kostase Laganose před smrtícími plameny zachránilo Egejské moře. Zpětně situaci v řeckém Mati, městě nejhůře zasaženém ničivými požáry, přirovnává k tragickému pádu starořímských Pompejí.

Článek

„V tu chvíli jsem si vzpomněl na sopečný výbuch u Pompejí, na nic jiného,“ řekl Laganos britské televizi Sky News. Okamžitě měl ale jasno – jedinou možností na přežití byl útěk. „Naštěstí jsme se dostali k moři, kam nás zahnaly plameny. Než jsme se stihli zcela potopit, oheň nám popálil záda,“ popisoval Laganos.

Jak ničivý požár zachytil dron:

Video: Redakce Seznam, AP

Podobný osud potkal několik set dalších lidí. Podle řeckých úřadů záchranáři ve spolupráci s mnoha civilisty na plážích našli bezmála 700 lidí, kteří si život zachránili útěkem do moře. Přímo z vody pak záchranáři vytáhli dalších 19 lidí. Uvedl to zpravodajský server The Guardian.

Server ABC News cituje dalšího svědka, Nikos Stavrinidise: „Jeli jsme po silnici zahalené kouřem, najednou z ničeho nic všude kolem auta byly plameny a všechny kopce kolem nás kompletně spálené.“ Svědci popisují rychlost síření plamenů, jako by pocházely z plamenometu.

Řečtí záchranáři popisují hrozivé popáleniny těch, které se podařilo zachránit. Někteří zdravotníci a hasiči už uvedli, že mají psychické problémy. Několik z nich totiž zasahuje ve svých rodných vesnicích.

Rychle se šířící požár už podle řeckého hasičského sboru o život připravil nejméně 74 lidí, mezi nimiž byli místní obyvatelé i turisté. Nejhůře zasaženou oblastí zůstává město Mati vzdálené necelých 40 km od Athén. Požár ho vypálil do základů.

Na pobřeží u Mati našli záchranáři 26 uhořelých:

Video: Reuters

Při pročesávání zasažené oblasti na záchranáře čekaly opuštěné domy a vyhořelá auta. U většiny z nich byly klíčky v zapalování. Některé oběti záchranáři našli natisknuté na sebe v malých skupinách. „Pravděpodobně šlo o přátele nebo příbuzné, kteří se objímali a snažili se chránit před obrovským žárem,“ řekl agentuře Reuters pracovník Červeného kříže Vassilis Andriopoulos.

Doporučované