Hlavní obsah

Pracovní relax v „toaletní budce“. Nápad obří firmy se dočkal výsměchu

Čím vším pracovníci Amazonu trpí a jak má relaxační budka pomoct?Video: Jan Marek

 

Reklama

Za desítky miliard si koupil Jamese Bonda, jeho šéf před odchodem do důchodu zápolí o post největšího boháče planety. I přes to Amazon stále neumí zajistit spokojenost svých lidí. Jeho relaxační kabinka se dočkala výsměchu.

Článek

Amazon řadu let čelí kritice za pracovní podmínky. Kromě poslední přiznané kauzy, v níž se ukázalo, že řidiči byli za provozních špiček nuceni močit do lahví, mluví bývalí pracovníci o přesčasech, strachu vybrat si volno i zatajovaných zraněních na pracovišti.

Hlavní, americká část Amazonu navíc vytrvale blokuje i vznik odborů. Teď si chce firma reputaci ve snaze o spokojenost vlastních lidí ale napravit.

Meditace v kabince o velikosti toaletní budky

Malé kabinky AmaZen mají skladníkům pomoci doslova zaměřit se na jejich mentální a emoční blahobyt. Mají větrák, polici s kytkami a strop jako modré nebe. Hlavní je ale počítač s krátkými relaxačními videi jako návody k meditaci a uklidňujícími zvuky. Na sociálních sítích se ale nápad dočkal další kritiky pro jeho očividné nedostatky, a tak Amazon o víkendu propagační video stáhnul.

Co po sobě nechá největší boháč před penzí?

Kabinky jsou součástí širšího 300milionového programu pro zlepšení podmínek a snížení pracovních rizik zaměstnanců. Firma ho oznámila minulý týden. Totožná dolarová částka přitom ještě ve čtvrtek dělila Jeffa Bezose od vedení žebříčku nejbohatších lidí na světě, kterému až do té doby vládl. Nově ho předstihl Bernard Arnault, šéf kosmetického a módního kolosu Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH). Sám Bezos už ale v červenci míří do důchodu. Po něm nastoupí jeho dlouholetý kolega Andy Jassy.

Obchodní gigant Amazon o hodnotě zhruba 1,6 bilionu dolarů, tedy více než 30 bilionů korun, už přitom proniká i do cloudu a vesmíru, nebo filmového a seriálového odvětví. Ke své streamovací službě Amazon Prime koncem minulého týdne za 8,45 miliardy dolarů, což je v přepočtu přes 175 miliard korun, přikoupil navíc i studio MGM vlastnící práva třeba na v úvodu zmíněného Jamese Bonda.

Reklama

Doporučované