Hlavní obsah

Praha 1 vypsala tendr na úpravu parku Cihelná

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Radnice Prahy 1 vypsala tendr na úpravy parku Cihelná, který se nachází na Malé Straně mezi Mánesovým mostem a Cihelnou ulicí. Odhadovaná hodnota zakázky je 24 milionů korun.

Článek

Projekt zahrnuje novou cyklostezku, úpravy zeleně a cest nebo lavičky s výhledem na Vltavu. Praha 1 připravuje i úpravy jiných prostranství, projekt na Smetanově nábřeží v poslední době vyvolal kritiku kvůli plánu pokácet strom.

Prostor vymezený Mánesovým mostem, ulicí Cihelná a vltavským nábřežím je nyní spíše než parkem neudržovaným prostranstvím. Po úpravách tam mají přibýt nové cesty, lavičky, dětské hřiště, pobytové schodiště nebo asfaltová cyklostezka, která povede pod mostem směrem od Strakovy akademie a bude pokračovat do ulice U Lužického semináře.

Podle dřívějšího vyjádření starosty Petra Hejmy (STAN) zůstanou stromy zachovány a nejméně deset nových bude doplněno. Radnice připravuje také novou opěrnou zeď směrem k Vltavě, na jejíž koruně bude řada laviček s výhledem na řeku a Karlův most.

Radnice Prahy 1 plánuje i další úpravy veřejných prostranství. V plánu jsou například úpravy parku Na Františku, který se nachází mezi Dvořákovým nábřežím a Anežským klášterem, nebo ulice Na Poříčí v celé délce od náměstí Republiky po Florenc. Hlavní město pak má v plánu úpravy Revoluční, kde se má v budoucnu přesunout tramvajová zastávka, rozšířit chodníky a vzniknout nové náměstíčko.

Magistrát chce letos odstartovat také úpravy Smetanova nábřeží zahrnující mimo jiné novou zastávku Karlovy lázně ve směru na Staroměstskou, rozšíření chodníku, doplnění laviček, vybudování cyklostezky a výsadbu stromořadí. Praha 1 již u Karlových lázní začala se samostatným projektem, který se týká zatravněného prostranství přezdívaného Anenský trojúhelník. To má zmizet a na jeho místě vzniknout vydlážděné náměstíčko. Stavební firma již začala s odtěžováním zeminy.

Plán čelí v posledních týdnech kritice ze strany místních obyvatel a opozice v Praze 1, a to kvůli plánu pokácet javor stříbrný, který stojí v cestě plánovanému průchodu nábřežní zdí k řece. Kácení minulý týden pozastavila Česká inspekce životního prostředí kvůli tomu, že ve stromě hnízdí holub hřivnáč. Radnice musí s kácením počkat, až pták s mláďaty na podzim hnízdo opustí. Otázku bude v pátek řešit na mimořádném jednání zastupitelstvo Prahy 1.

Reklama

Související témata:

Doporučované