Hlavní obsah

Praha 5 vypíše architektonickou soutěž na obřadní síň v parku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Radnice Prahy 5 vypíše architektonickou soutěž na projekt síně pro pořádání svateb a kulturních akcí v parku Sacré Coeur na Smíchově.

Článek

Jak rozhodli radní městské části, sál má být proti původním plánům menší, pojmout by měl asi 100 lidí. Kromě velkého sálu by měla být v budově kavárna a galerie. Radnice v parku připravuje rovněž venkovní pavilon, který by mohl sloužit k pokračování svatebních obřadů.

Sál by se měl v budoucnu nacházet ve východní části parku, který je ve svahu mezi ulicemi Holečkova a Kartouzská. Podle radními schváleného dokumentu by měla mít obřadní síň kapacitu asi 100 lidí, z toho 40 až 60 k sezení. Původně vedení radnice plánovalo sál až pro 500 lidí, to se však ukázalo jako finančně nákladně a pro park zatěžující.

Před vyhlášením soutěže ještě musí radnice vybrat jejího administrátora. Pravidla by měla vycházet ze soutěžního řádu České komory architektů. Předpokládané náklady na stavbu jsou podle schváleného dokumentu 60 až 80 milionů korun, samotná soutěž včetně odměn pro autory tří nejlepších návrhů by měla vyjít na 1,5 až dva miliony korun.

Vedení radnice již vybralo návrh pavilonu, který má v parku rovněž vzniknout a v budoucnu doplňovat obřadní síň. Ze tří návrhů radní minulý týden vybrali ten od designérky Denisy Kubíčkové Strmiskové, které městská část zadala dokončení projektové dokumentace, což má vyjít na asi 300.000 korun. Zvolený návrh kombinuje stupňovitý piedestal z betonu se střechou z oranžového skla a žulovou přístupovou cestou.

Nyní městská část využívá obřadní síň ve Stroupežnického ulici, ta však podle vedení městské části není dost reprezentativní.

Praha 5 měla podle dat Českého statistického úřadu ke konci roku 2019 přes 88.000 obyvatel, zahrnuje Hlubočepy, Košíře, Motol, Radlice, Smíchov a části Jinonic, Malé Strany a Břevnova.

Reklama

Doporučované