Hlavní obsah

Praha bude hledat projektanta dalších úprav Vítězného náměstí

Foto: Getty Images

Praha

Reklama

Praha prostřednictvím Technické správy komunikací (TSK) a Institutu plánování a rozvoje hlavního města (IPR) zahájí přípravu zadávacího řízení na výběr generálního projektanta dalších fází úprav Vítězného náměstí v Praze 6.

Článek

Příprava by měla být hotová v březnu 2021. Dnes to schválila rada hlavního města. Celkové náklady na přeměnu lokality jsou odhadovány na 500 milionů korun bez DPH.

Úkolem generálního projektanta bude příprava dokumentace k územnímu řízení a ke stavebnímu povolení či zadání stavby. Cena navazující projektové dokumentace včetně dozoru autora koncepční studie nad zpracováním projektové dokumentace je odhadovaná na 48 milionů korun.

Hlavní myšlenkou návrhu úprav náměstí je uvolnění jeho středu odsunutím tramvaje a automobilového provozu. Měly by se tak posílit pobytová, společenská a reprezentativní funkce náměstí. Návrh vychází z původních plánů Antonína Engela, který ve 20. letech minulého století náměstí projektoval. Dopracování konceptu na přeměnu Vítězného náměstí má na starosti architektonická kancelář Pavel Hnilička Architekti.

Střed náměstí se uvolní přesunutím tramvaje na obvod. Kruhový objezd pro automobily se zvětší a bude mít tři pruhy. Kolem vnitřní části Vítězného náměstí by podle návrhu měly být vysázeny stromy, které ji oddělí od silnice. Chodci se do středu náměstí dostanou díky novému výstupu z metra a přechodům.

Vítězné náměstí vzniklo v roce 1925 a nyní do něj ústí několik ulic - Evropská, Čs. armády, Jugoslávských partyzánů, Svatovítská a Dejvická. Mělo několik názvů, mimo jiné v letech 1952 až 1990 se jmenovalo Říjnové revoluce. Mezi Pražany se pro něj vžil název Kulaťák.

Úprava Vítězného náměstí je podle důvodové zprávy k usnesení rady prioritním projektem hlavního města.

Reklama

Související témata:

Doporučované