Hlavní obsah

Praha chce zakázat oblíbenou atrakci pro cizince. Ale hledá cestu, jak to udělat

Praha chce zakázat oblíbenou atrakci pro cizince.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Aktuálně nemá Praha způsob, jak beer bikes zakázat, ale může omezit jejich působení,“ řekl Seznamu radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL).

Článek

Zakázat prodej alkoholu na pivních kolech s pomocí magistrátního živnostenského odboru. Právě tak chtěla Praha dostat takzvané beer biky z ulic. „My bychom rádi našli takový způsob, který vymezí, že hlavně v centru Prahy se nebude moct po silnicích a ulicích beer biky jezdit,“ popsal záměr radní Wolf.

Uvažovalo se o pomoci magistrátního živnostenského odboru. Úředníci měli zakázat prodej alkoholu na silnici. Alespoň tak si to představovali na magistrátu. Jenže po právní analýze se zjistilo, že tento krok není možný. Vozítka, která využívají především turisté k projížďce po Praze s alkoholem v ruce, se z města jen tak nedostanou.

V tuto chvíli se tak jedinou možnou variantou, jak dostat pivní kola z ulic, jeví spolupráce s Ministerstvem dopravy. „Aktuálně existuje značka, která zakazuje vjezd segwayů do centra Prahy. My bychom chtěli tuto značku rozdělit na tři díly. V jednom by byl zákaz segwayů, ve druhém pivních kol a ve třetím elektrokoloběžek,“ plánuje Wolf.

Už v tuto chvíli se přitom v souvislosti s pivními koly rozdávají pokuty. A to za porušení vyhlášky o pití alkoholu na veřejnosti. Jenže to hluk a nedodržování pořádku, na který si Pražané a ostatní turisté stěžují, nijak neovlivní.

Na Letné už pivní vozítka jezdit nesmí

Některé městské části ale s beer biky bojují samy. Praha 7 zakázala vjezd do letenského parku kolům širším 1,2 metru.

„Lidé se báli, že to do nich vjede, a současně to pořvávání přiopilých lidí na okolí také není dobré. Šli jsme do toho preventivně, nechtěli jsme čekat, až se stane nehoda,“ řekl zástupce starosty Prahy 7 Ondřej Mirovský (Strana zelených), který se netají tím, že omezení je přijato právě kvůli pivním kolům.

Pivní vozítka provozuje po Praze více společností. Na těchto kolech vozí po vyhlídkových trasách turisty, kteří se můžou občerstvovat pivem v ceně projížďky. Navrhovanou změnu předtím radní diskutovali s magistrátem, odborem dopravy a policií. Šířkové omezení je určené tak, aby byl povolen vjezd cargo kolům a kolům s přívěsem pro děti.

Redakce Seznam Zpráv oslovila také jednu z firem nabízející projížďky v pivních vozítkách po Letenských sadech. Zástupkyně firmy na otázku, jestli se nechtějí proti omezení bránit, neodpověděla s tím, že nebude celou situaci vůbec komentovat.

„Otázkou je, jak to vyřešit v centru v úzkých ulicích, kde to blokuje dopravu. Amsterodam už to zakázal. Turismus v Praze něco zvládne, ale tohle už je za hranou,“ myslí si Mirovský. Již v minulosti se proti pivním vozítkům vymezil starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě), když radil, aby na ně občané volali policii.

Reklama

Doporučované