Hlavní obsah

Praha jmenuje koordinátora opravy terminálu na Černém Mostě

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražský magistrát jmenuje koordinátora opravy dopravního terminálu na Černém Mostě. Chce tak zjednodušit a zpřehlednit jeho správu a zkoordinovat kroky při rekonstrukci.

Článek

Koordinátorem se stane autor plánu proměny terminálu Marek Vetýška z organizace Ropid, jež plánuje pražskou MHD. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Stanice metra byla zprovozněna v roce 1998 a venkovní části jsou ve špatném stavu.

Vlastníky či dotčenými orgány ohledně terminálu je hned několik organizací. Stanici metra vlastní dopravní podnik (DPP), správcem terminálu, mostů a lávek je Technická správa komunikací (TSK), provozovatelem terminálu je Ropid. Vzhledem k umístění je do rozhodování zapojena také radnice Prahy 14, na jejímž území se terminál nachází.

Dopravní terminál má podle dokumentu několik problémů. Jednak má nepřehledný a nefunkční informační systém a trpí nedostatečným množstvím a kvalitou tzv. mobiliáře, tedy laviček či košů. Nevhodné je rovněž zvolené technické řešení stavby, což způsobuje nedostatečnou a náročnou údržbu. Na některých frekventovaných plochách chybí zastřešení.

Město chce problém řešit okamžitými dílčími kroky, mezi nimi je zvýšený úklid nebo doplnění mobiliáře a informačního systému. Druhým krokem jsou stavební úpravy, přestavba a demolice některých částí. Institutu plánování a rozvoje (IPR) proto vedení města zadalo vypracovat studii proměny terminálu.

Kromě proměny terminálu čeká Prahu 14 změna nedaleké Rajské zahrady. Tady pražští radní již v minulosti schválili projekční práce na stavbu lávky pro pěší, která propojí stanici metra s plánovanou vlakovou zastávkou.

Reklama

Doporučované