Hlavní obsah

Vládne Praze anarchie? Mám v týmu odborníky, tohle štěstí Adriana neměla, odmítá primátor Hřib kritiku od hnutí ANO

Duel pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a zastupitele za ANO Patrika Nachera.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Tentokrát se pražská koalice chytla kvůli výměně šéfa městské firmy Pražská plynárenská. Nesourodé uskupení Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu prožívá těžké období. Tři čtvrtě roku působení na magistrátu provázejí koaliční třenice. Ustojí je i tentokrát? A co už stihlo nové vedení pro Pražany zařídit? Zdeněk Hřib, primátor Prahy (Česká pirátská strana), a Patrik Nacher, pražský zastupitel a poslanec (za hnutí ANO) debatují v Duelu.

Článek

Praha stojí, nebo jede?

Opoziční ODS a ANO tvrdí, že Praha pod pirátským primátorem stagnuje. „Dlouhodobě v ANO říkáme, že jsme ochotni podpořit víceméně jakoukoliv pražskou koalici, která nebude založená na partyzánství, experimentech, sociálním inženýrství, ale na profesionalitě, rozvoji Prahy a rozumném přístupu k řízení hlavního města,” napsal na svém Facebooku pražský zastupitel Patrik Nacher (za ANO).

Za neprofesionální řízení města ale čelila kritice Hřibova předchůdkyně v primátorském úřadu Adriana Krnáčová z hnutí ANO. Zejména kvůli zanedbaným mostům a kolabující dopravě. Nekoordinaci uzavírek v dopravě teď koalici vyčítá i ANO.

„Když se podíváte na údržbu mostů, za vlády Adriany Krnáčové spadla trojská lávka. Nám nic nespadlo, intenzivně se zabýváme diagnostikou mostů. Praha má velký vnitřní dluh. Není to jenom po vládě paní Krnáčové, ten dluh se vleče i od minulých vlád,“ odmítá kritiku pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

„Tato koalice řeší věci, které fungují. Neřeší věci, které nefungují. Třeba obchvat Prahy,“ pokračuje ve své kritice pražský zastupitel Patrik Nacher (za ANO).

Transparentnost odsud posud?

Kritici koalici vyčítají i netransparantnost v rozhodování, na které přitom Piráti staví svou značku. Když rada města v květnu projednávala start geologického průzkumu kvůli stavbě metra D, hlasování bylo poprvé tajné. Jde přitom o investici za 1,5 miliardy korun. Za Krnáčové se citlivá témata, která nebyla určená pro uši úředníků, projednávala v magistrátní kuchyňce.

„Obávali jsme se toho, že šlo o věc na efekt. To je typické pro tuto koalici, aby se čtrnáct dní před volbami koplo do země,“ popisuje svoje obavy zastupitel za hnutí ANO Patrik Nacher.

„Chápu, že členové hnutí ANO pod vlivem vlastní neschopnosti a anarchie, co tady vládla v minulém období, nevěřili, že je možné pohnout s tou stavbou,“ odmítá kritiku primátor Hřib (Piráti).

Tahanice o ředitele

Piráti se s koaličními partnery neshodli už v minulosti třeba na nápadu zdanit prázdné byty. Po pondělním jednání rady se situace v koalici zase vyhrotila. Piráti na něm navrhli odvolání šéfa Pražské plynárenské Pavla Janečka. Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a lidovců) pod vedením Jiřího Pospíšila ovšem Janečka hájí. Stejně tak ODS a ANO, které jsou připravené podpořit jinou koalici bez Pirátů nebo se na vládnutí podílet.

„Já myslím, že ten, kdo to hrotí, je pan předseda Pospíšil. Můžeme se dohadovat, jestliže to jsou blížící se primárky v TOP 09, ale to by byly spekulace,“ odmítá Hřib kritiku ze strany svého koaličního partnera.

Při současné konstelaci počtu zastupitelů žádné dvě strany koalici v Praze nevytvoří. Pro pohodlnou většinu je třeba tří stran a nejméně 33 hlasů. ODS má 14 zastupitelů, ANO 12 a současné strany koalice mají každá 13 zastupitelů. Jazýčkem na vahách tak zřejmě zůstává hnutí Jana Čižinského Praha sobě, které ale zatím mlčí.

Jak dlouho vydrží pražská koalice? Jaké konkrétní pozitivní změny zařídil primátor pro občany Prahy? A může hnutí ANO kritizovat, když bývalá primátorka Krnáčová měla sama řadu problémů? Podívejte se na Duel Seznamu.

Reklama

Doporučované