Hlavní obsah

Praha vymáhá i desetikorunové dluhy, za advokáta však zaplatí tisíce

Praha vymáhá i desetikorunové dluhy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vedení Prahy už řeší, jak změnit praxi, kdy hlavní město zaplatí za advokáty násobně více peněz, než je vymáhaný dluh.

Článek

Pražský magistrát jenom v loňském roce zaplatil za právní služby zhruba 130 milionů korun, avšak ukazuje se, že v mnoha případech nemusí být peníze za advokáty vynaloženy efektivně.

Ukazuje na to analýza, kterou si nechala udělat radní za Spojené síly pro Prahu Hana Kordová Marvanová.

V materiálu, s nímž se Seznam mohl seznámit, jsou uvedeny příklady – jako ten, kdy Praha vymáhala po jednom z občanů částku 76 korun, ale za práci právníka zaplatí minimálně 1500 korun.

Případů, kdy se Praha soudí nejčastěji kvůli dluhu za nájem o desítky nebo stovky korun, jsou přitom každý rok desítky, možná i stovky.

Rozhovor s primátorem Hřibem o situaci v Praze. Video: Seznam Zprávy

Hana Marvanová Kordová už některé případy začala řešit s dalšími radními v pražské koalici.

Analýza ukázala, že správcovské firmy, které se starají o majetek hlavního města a vymáhají dluhy na nájemném, využily loni služeb externích právníků ve více než 1700 případech.

Radní Prahy se shodují, že je nutné takovou praxi změnit.

„Malé pohledávky bychom měli vymáhat vlastními silami. Na tom určitě můžeme ušetřit,“ řekla Seznamu Marvanová Kordová. Ta před svým návratem do politiky měla dlouholetou advokátní praxi, takže situaci v oboru dobře zná.

Radní uvedla, že už o změnách mluvila s radním Janem Chabrem (Spojené síly pro Prahy), pod něhož majetek v hlavním městě spadá.

„Shodli jsme se, že se pravidla musí změnit, aby při vymáhání pohledávek náklady na vymáhanou částku násobně nepřevyšovaly samotný dluh,“ uvedl Chabr.

Reklama

Doporučované