Hlavní obsah

Když se nedohodneme, můžeme si koupit pozemky pro vládní čtvrť od soukromníků, píše Babiš Praze

Problém Babišova úřednického městečka: chybí jednoznačná analýza, že stát neutratí miliardy zbytečně.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Praha chce s premiérem jednat až poté, co dostane seznam budov, které se vyprázdní, když vládní čtvrť v Letňanech vybuduje.

Článek

Premiér Andrej Babiš se zatím s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem neshodl na výměně pozemků nutných pro výstavbu vládní čtvrti v Letňanech.

Babiš v dopisu, který Hřibovi poslal, uvedl, že požadavky města stát podle platné legislativy splnit nemůže, protože výměna majetku musí cenově odpovídat.

Zástupci Prahy na jednání výměnou za pozemky požadovali mimo jiné převod Karlínských kasáren a nemovitostí v Nemocnici Na Bulovce na město. To však podle premiéra neodpovídá ceně pozemků v Letňanech.

Pražský primátor zatím ale nechce v jednáních pokračovat. Čeká na seznam budov, které by se podle Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) měly vyprázdnit, když by se úředníci do vládní čtvrti přestěhovali.

„U každé budovy potřebujeme znát její rozlohu, kolik úředníků by se z ní mělo vystěhovat, její náklady na provoz a náklady na pronájem, popřípadě odhadovou cenu za prodej,“ řekl Hřib.

Premiér Babiš už ale primátorovi napsal, že když se s Prahou nedohodne, bude muset stát nejspíše koupit pozemky od soukromníků.

„Aby měl stát dostatečné finanční krytí, musel by přistoupit k dražbám nepotřebného státního majetku, včetně například i těch nemovitostí, o které projevuje zájem hlavní město Praha,“ uvedl Babiš.

Andrej Babiš po schůzce s primátorem Zdeňkem Hřibem. Video: Seznam, Seznam Zprávy

Podle primátora se o tom s premiérem bude ještě bavit. „Pokud najdeme společnou řeč nad Karlínskými kasárnami, které chátrají, tak si to také budeme muset vyřešit jinak,“ řekl Seznamu Hřib.

Právě do Karlínských kasáren přitom Praha plánuje, že by přestěhovala úředníky ze Škodova paláce. A zatímco znalec ohodnotil podle Babiše pozemky v Letňanech na 401 milionů, objekt Karlínských kasáren má hodnotu o 220 milionů více. Na budovy Nemocnice Na Bulovce se posudek teprve připravuje, ale pořizovací hodnota byla 2,8 miliardy.

Hřib chce na Babišovu nabídku zareagovat až poté, co získá zmíněné informace od ÚZSVM.

„Jelikož pan primátor požaduje informace o tom, jaké jsou náklady na provoz budov nebo výši pronájmu, posuzujeme, jestli mu je můžeme dát. Tyto informace jsou v Centrálním registru administrativních budov a ten je podle zákona neveřejný. Předpokládám, že bychom mu mohli odpovědět do konce února,“ uvedl mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Premiér Babiš chce také ještě jednat o tom, zda v Letňanech vedle vládní čtvrti bude i nemocnice a postaví se rovněž zhruba 1300 nových bytů, jak navrhla při jejich jednání Praha.

Babiš rovněž uvedl, že stát je připraven financovat výstavbu vnějšího silničního okruhu kolem hlavního města. A zároveň se chce premiér s Hřibem bavit o zajištění peněz i pro stavbu vnitřního okruhu. Ten by měl stát zhruba 60 miliard korun.

Reklama

Doporučované