Hlavní obsah

Praha vyzkouší výrobu elektřiny na střechách dvou bytových domů

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát nechá na střechy dvou městem vlastněných bytových domů na Černém Mostě zkušebně umístit fotovoltaické panely, které je budou zásobovat elektrickou energií.

Článek

Po vyhodnocení zkušebního provozu město zváží jeho rozšíření na další městské budovy. Radní Jan Chabr po jednání rady uvedl, že elektřina z panelů nezamíří do distribuční sítě, ale přímo do vedení v daném domě. Nájemníci bytů budou mít možnost volby, zda se chtějí do projektu zapojit. Podle radního tím ušetří za distribuční poplatky.

Na projektu bude spolupracovat i společnost PREdistribuce, která podle schváleného dokumentu na vlastní základy zajistí výměnu elektroměrů. Nájemníci, kteří se do projektu zapojí, uzavřou se stávajícím dodavatelem elektřiny smlouvu, která zajistí dodávky v době, kdy nebudou panely schopné poptávku zajistit. U městských domů je podle schváleného dokumentu již tato možnost s dodavatelem domluvená.

Zkušební provoz je naplánován do konce příštího roku a vyjde na 1,9 až 3,5 milionu korun. Poté jej město vyhodnotí a případně naváže dalšími podobnými projekty. „Doufáme, že to nebude pouze na vlastnictví města, ale že se to rozvine i mezi soukromými vlastníky,“ řekl Chabr.

Reklama

Doporučované