Hlavní obsah

Praha zakládá developerskou společnost. Chce pohnout s výstavbou bytů

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Rada Prahy dnes schválila založení nové městské příspěvkové organizace s názvem Pražská developerská společnost. Má se profesionálně věnovat správě nemovitostních aktiv hlavního města.

Článek

Cílem Pražské developerské společnosti (PDS) je iniciovat, koordinovat a případně realizovat na pozemcích hlavního města Prahy především městskou bytovou výstavbu, eventuálně další stavby ve veřejném zájmu. Samotná výstavba poté, co bude projekt doveden do určitého stadia schvalování, pak může být realizována různými formami včetně spolupráce se soukromým sektorem, uvedlo hlavní město v tiskové zprávě.

„Výstavba městských bytů v Praze od roku 1991 trvale klesala a v roce 2008 se zastavila úplně. 99 procent bytů postavených od roku 1995 postavil soukromý sektor. Dnes panuje politická shoda na tom, že je potřeba městskou bytovou výstavbu v podobě městského nájemního bydlení oživit a tímto způsobem přispět k uspokojení poptávky po dostupném bydlení v české metropoli,“ uvedl 1. náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09).

Jak dodal, Praha se při zakládání Pražské developerské společnosti dlouhodobě inspirovala úspěšnou činností obdobně fungujících městských společností v Mnichově nebo Hamburku.

PDS jako městský developer

Rada Hlavního města Prahy se shodla na tom, že nemovitosti a pozemky vhodné pro bytovou výstavbu, které jsou v majetku města, nebudou prodávány. Jedná se o klíčové aktivum, které může být v budoucnu zhodnoceno vlastní výstavbou.

„Praze dosud organizace, která by se zabývala primárně rozvojem výstavby na městských pozemcích, chyběla. Liší se v tomto směru od jiných západoevropských měst, která se obvykle prostřednictvím přímo vlastněných obchodních společností developerskou činností na městských pozemcích zabývají. Novou výstavbou rozšiřují bytový fond, o který se následně dlouhodobě starají,“ upřesnil Petr Urbánek, který patří na pražském realitním trhu k renomovaným odborníkům a který je již několik měsíců jedním z odborných garantů přípravy PDS.

Reklama

Doporučované