Hlavní obsah

Praha zdarma poskytne Bratislavě licenci na design mobiliáře

Foto: Seznam Zprávy

ilustrační snímek.

Reklama

Praha poskytne Bratislavě bezplatně licenci na design laviček, košů a dalšího mobiliáře, který v roce 2017 vybrala v mezinárodní soutěži. Rozhodli o tom radní v reakci na žádost slovenského hlavního města.

Článek

Pražský magistrát plánuje na výrobu mobiliáře vypsat soutěž, nyní je k vidění jen na několika místech, například na Petříně nebo ve Stromovce. Postupně má při rekonstrukcích nahradit nynější různé druhy mobiliáře.

Pražský magistrát již podle schváleného dokumentu uzavření tzv. podlicenční smlouvy projednal s Bratislavou včetně jejího znění. Schválení bratislavskou radou či zastupitelstvem prý není nutné. Bezúplatné poskytnutí je podle důvodové zprávy „v rámci podpory vzájemných vztahů obou měst a propagaci pražského designu mobiliáře“. „Bratislava bude Praze pouze hradit všechny náklady, které případně poskytnutím vzniknou,“ řekl pražský radní pro majetek Jan Chabr.

„Design lavičky navazuje na starou dobrou československou lavičku, kterou mnozí z nás znají z dětství. Napadlo nás, že tento krásný design by se cítil doma i v Bratislavě. Poučili jsme se též, že v Praze architektonická soutěž trvala skoro dva roky a byl to komplikovaný proces,“ uvedl bratislavský primátor Matúš Vallo. „Jsem rád, že můžeme Matúšovi, který je skvělý primátor a kamarád, poslat touto formou přátelský pozdrav a povzbuzení do další práce pro nejbližší sesterské město,“ doplnil první náměstek primátora Prahy Petr Hlaváček.

Licence se týká laviček, košů, stojanů na kola, stojanů se sáčky na psí exkrementy nebo piknikových stolů a lavic. Město při designové soutěži před několika lety stanovilo podmínku, že magistrát bude licenci na design vlastnit a bude si s ním moci libovolně nakládat. Dříve bylo naopak běžné uzavírat smlouvy, jež veškeré duševní vlastnictví ponechávalo dodavatelské firmě, čímž vznikaly tzv. vendor lock-iny (v podstatě tak zákazník nemůže přejít k jinému dodavateli), z nichž mnohé musí vedení města řešit dodnes.

V případě mobiliáře jde zejména o více než 930 zastávek MHD, které na základě smlouvy z 90. let vlastní a provozuje francouzská firma JCDecaux. Minulé vedení magistrátu smlouvu odmítlo prodloužit s odůvodněním, že je nevýhodná pro město. Smlouva skončí v polovině příštího roku a do té doby chce magistrát vysoutěžit dodavatele vlastních přístřešků, které mají současné nahradit. I na zastávky vypsalo město designovou soutěž, prototyp je k vidění na Palackého náměstí.

Reklama

Související témata:

Doporučované