Hlavní obsah

Prahu čeká perný den. Do města míří v jeden okamžik fanoušci Gotta, anglického fotbalu a videomappingu

Foto: ČTK/Říhová Michaela

Ilustrační snímek. V pátek čeká Prahu rozloučení s Karlem Gottem, fotbalový zápas s Anglií a Signal festival.

Reklama

Na fotbalové utkání přijede několik tisíc divokých anglických fanoušků a na veřejné rozloučení s Karlem Gottem míří lidé z celé republiky. V centru hlavního města bude v pátek rušno.

Článek

Tisíce anglických fanoušků zamíří tento pátek do Prahy na utkání fotbalových reprezentací. Angličané se kvůli obavám z chování vlastních příznivců pokusili zápas přeložit na jiný termín. „Požádal jsem UEFA, aby zvážili přeložení pátečního zápasu,“ citoval deník Guardian Marca Robertse, policejního důstojníka zodpovědného za dění spojené s fotbalem.

UEFA změnu termínu odmítla. Přeložení zápasu není podle české fotbalové asociace možný.

„Co se týče otázky přeložení termínu, tak ten je od losu kvalifikační skupiny daný a je plně v kompetenci UEFA,“ uvedl mluvčí A týmu české reprezentace Petr Šedivý.

„Přípravám na zápas přikládáme maximální důležitost, a to se týká i s tím spojených bezpečnostních opatření. Máme nastavený interní systém komunikace s českou i anglickou policií, podle kterého stanovujeme počty pořadatelů a další opatření. Děláme maximum pro to, aby na stadionu žádné nepřístojnosti nevznikly,“ dodal Šedivý.

Angličané mají pro páteční zápas navýšenou kvótu pro své příznivce, tak jako ji recipročně měla česká reprezentace v březnu v Londýně. Celkem mají k dispozici 3800 lístků, informoval Šedivý. Podle informací Guardianu bude ale Angličanů v Praze přibližně šest tisíc.

Angličtí fanoušci na sebe upozornili výtržnostmi při loňském březnovém utkání v Amsterodamu a naposledy letos v červnu v Portu. Opilí fanoušci ničili vybavení restaurací a prali se s policií. Policie v obou případech mnoho lidí zadržela.

„Nebuď tím idiotem!"

Prahu si mnoho Angličanů spojuje především s levným pivem, je to oblíbené místo dovolených a rozluček se svobodou. Britská policie ve spolupráci s tamním fotbalovým svazem vyhlásila akci ‚Nebuď tím idiotem‘ (Don't Be That Idiot). Lidé také mají na adresu englandsupportersclub@thefa.com nebo číslo +44 7970146250 posílat informace o nevhodném chování fanoušků.

V pátek se zároveň v paláci Žofín na Slovanském ostrově budou fanoušci Karla Gotta loučit se zesnulým zpěvákem. Organizátoři počítají s mnohatisícovým zástupem smutečních hostů. Slovanský ostrov leží doslova pár kroků od Národní třídy.

S ohledem na pietu nebudou mezi Národním divadlem a Mánesem jezdit v pátek 11. října tramvaje. Naopak metro bude posíleno.

V centru města bude od čtvrtka do neděle probíhat Signal festival, který láká návštěvníky na světelné projekce na čela historických budov. Podle měření společnosti Cisco navštívilo v roce 2016 festival více než půl milionu lidí.

Gottová se s festivalem domluvila

„Paní Ivana Gottová a zástupci Signal Festivalu byli konfrontováni se situací, kdy se v pátek dne 11. 10. 2019 má konat v Paláci Žofín veřejné rozloučení se zesnulým Karlem Gottem a na nedalekém Smetanově nábřeží má od 19 hodin večer probíhat část Signal Festivalu v podobě světelné instalace. Proto se dohodli, že se obě události uskuteční, a to se vzájemným porozuměním, respektem a úctou. Karel Gott by si žádné rušení kulturní události nepřál. Vzájemný respekt paní Ivany Gottové a Signal Festivalu je dobrým signálem pro návštěvníky obou událostí a může jít příkladem návštěvníkům obou událostí,“ uvedla za Signal festival Helena Novotná.

Na bezpečnostních opatření nyní spolupracují zástupci radnice Prahy 1 a Hlavního města Prahy, společně s českou i britskou policií a organizátory fotbalového utkání, rozloučení s Karlem Gottem a Signal Festivalu.

Bližší informace včetně případných dopravních omezení police zveřejní ve středu a ve čtvrtek. Organizátoři fotbalového utkání žádají fanoušky, aby ke stadionu Eden přišli s dostatečným předstihem.

Reklama

Související témata:

Doporučované