Hlavní obsah

Na letištích v USA letos odhalili 1500 střelných zbraní, většinou nabitých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Santiparp Wattanaporn, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Američané si na letiště nosí zbraně. Jen letos se jich při kontrolách nalezlo přes 1500, z toho 93 procent bylo nabitých. Podle úřadů si zbraně cestující převážet mohou, nesmí si je ale brát s sebou na palubu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Při bezpečnostních kontrolách příručních zavazadel zaměstnanci amerických letišť v prvních třech měsících letošního roku odhalili více než 1500 střelných zbraní, přičemž v drtivé většině případů byly nabité. S odvoláním na oznámení amerického Úřadu pro bezpečnost v dopravě (TSA) o tom dnes informoval zpravodajský web televize CNN.

Odhalených zbraní v prvním čtvrtletí letošního roku bylo 1503, což je skoro stejně jako loni za stejné období, kdy to bylo 1508. Loni přitom byl při bezpečnostních kontrolách na amerických letištích odhalen rekordní počet střelných zbraní. V prvním čtvrtletí letošního roku bylo za den v průměru odhaleno zhruba 17 zbraní.

Přestože počet nalezených střelných zbraní byl téměř totožný v prvních třech měsících roku jako v loňském prvním čtvrtletí, fakticky to lze považovat za určité zlepšení, jelikož letos bylo za stejné období zkontrolováno o 15 milionů cestujících více. Nezlepšila se ale statistika počtu nabitých zbraní, v letošním prvním kvartálu i v celém minulém roce bylo nabitých 93 % ze všech nalezených zbraní.

Americký Úřad pro bezpečnost dopravy uvedl, že cestující letecky přepravovat své střelné zbraně mohou, ale „na bezpečnostních kontrolách, v zabezpečeném prostoru letiště a v kabině letadla jsou zakázány“. Střelnou zbraň musí její majitel správně zabalit, nahlásit ji a odbavit u přepážky do zavazadlového prostoru. Zbraň zároveň nesmí být nabitá. Také munice se musí odbavit a nesmí do příručního zavazadla.

Reklama

Doporučované