Hlavní obsah

Na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku platí smogová situace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Mino Surkala, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie Ostravy.

Reklama

Důvodem jsou vysoké koncentrace polétavého prachu v ovzduší, oznámil Český hydrometeorologický ústav.

Článek

Meteorologové vyhlásili kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší až do odvolání pro aglomeraci Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka smogovou situaci.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upozornil, že v blízké době hrozí i možnost vyhlášení regulace, při níž některé průmyslové podniky musí dodržovat regulační opatření včetně omezení výroby.

„Alespoň na polovině stanic reprezentativních pro toto území překročil dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 informativní prahovou hodnotu (IPH) 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu 24 hodin není předpokládán jeho pokles pod IPH,“ uvedl ve čtvrtek ČHMÚ.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě. Ke znečištěnému ovzduší přispívá průmysl, doprava, topení v domácnostech i škodliviny ze sousedního Polska.

Meteorologové doporučují lidem, aby se během smogové situace zdrželi při pobytu venku zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání.

Reklama

Doporučované