Hlavní obsah

Bílý dům oznámil přes 500 sankcí vůči Rusku, další přidala Ottawa

Foto: Twitter @POTUS

Americký prezident Joe Biden.

Reklama

aktualizováno •

Důvodem amerických sankcí je pokračující válka na Ukrajině a nedávná smrt opozičníka Alexeje Navalného. Bílý dům zvažuje sankce i na Teherán, a to kvůli dodávkám balistických raket Moskvě.

Článek

Spojené státy uvalily na Rusko stovky nových sankcí. Jsou zaměřeny na jednotlivce zapojené do věznění zemřelého opozičníka Alexeje Navalného, na ruský finanční a obranný sektor nebo na sítě, které „na několika kontinentech“ pomáhají obcházet již platné restrikce.

Podle prohlášení prezidenta Joea Bidena USA rovněž uvalují vývozní omezení na téměř stovku subjektů, které zvnějšku podporují ruské válečné snažení.

Ministr spravedlnosti Merrick B. Garland ještě před oznámením uvedl, že jsou „více než kdy jindy odhodláni přerušit tok nelegálních finančních prostředků, které pohánějí Putinovu válku, a pohnat k odpovědnosti ty, kteří ji nadále umožňují“.

Vedle reakce na počínání Ruska se tak Bílý dům snaží vyjádřit „neochvějnou“ podporu Ukrajině, píše server Euronews.

Spojené státy rovněž hodlají uvalit sankce na Írán. Důvodem je prodej stovek výkonných balistických střel Rusku, řekl ve čtvrtek pro AP mluvčí Rady pro národní bezpečnost John Kirby. „Spojené státy v nadcházejících dnech uvalí na Írán další sankce za jeho snahu dodávat Rusku bezpilotní letouny a další technologie pro válku proti Ukrajině,“ sdělil Kirby.

Během pátku oznámila nové protiruské sankce i Kanada. Terčem je 153 subjektů a deset jednotlivců. Kanadské ministerstvo zahraničí v prohlášení oznámilo, že sankční opatření cílí na subjekty a jednotlivce, kteří podporují válku na Ukrajině finančně, logisticky a pomáhají dosavadní sankce obcházet. Ottawa sankce koordinovala se Spojenými státy a Velkou Británií.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme informace, koho se sankce týkají, a zprávu rozšířili o nové sankce oznámené Kanadou.

Reklama

Doporučované