Hlavní obsah

V masovém hrobě v Libyi bylo nalezeno nejméně 65 těl migrantů, hlásí OSN

Foto: Profimedia.cz

Cesty afrických uprchlíků vedou nejčastěji ke Středozemnímu moři (ilustrační foto).

Reklama

Úřad OSN pro migraci oznámil, že v masovém hrobě na jihozápadě Libye byla objevena těla nejméně 65 lidí. Ve svém prohlášení uvedl, že okolnosti úmrtí ani státní příslušnost lidí nejsou známy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) uvedla, že v Libyi byl nalezen masový hrob s těly nejméně 65 migrantů. Okolnosti jejich úmrtí jsou neznámé a stejně není jistá ani jejich státní příslušnost. IOM, která je součástí OSN, se domnívá, že lidé zemřeli při nelegální cestě přes poušť směrem ke Středozemnímu moři.

Libyjské orgány zahájily vyšetřování, píše BBC. Organizace uvedla, že tato tragédie zdůraznila potřebu koordinované reakce na pašování migrantů a legální migrační cesty.

„Každá zpráva o pohřešovaném migrantovi nebo ztrátě života představuje truchlící rodinu, která hledá odpovědi na otázky o svých blízkých nebo si uvědomuje tragédii ztráty. Cena nedostatečných opatření je zřejmá z rostoucího počtu lidských úmrtí a znepokojivých podmínek, v nichž se migranti nacházejí,“ uvedla mluvčí IOM.

IOM se sídlem v Ženevě rovněž vyzvala libyjské úřady a další agentury OSN, aby zajistily důstojné vyzvednutí, identifikaci a převoz ostatků, píše the Guardian. K nálezu masového hrobu na jihozápadě Libye došlo krátce poté, co nejméně 60 dalších migrantů, kteří se vydali z libyjského pobřeží, zahynulo, když se gumový člun dostal do potíží ve Středozemním moři. Ani tento incident ale není ojedinělý.

Co prožívají migranti cestou do Evropy:

Mezinárodní organizace pro migraci na začátku tohoto měsíce uvedla, že rok 2023 byl pro migranty nejsmrtelnějším rokem od začátku záznamů před deseti lety, kdy na migračních trasách po celém světě zemřelo nejméně 8565 lidí. Agentura OSN, která poskytuje humanitární pomoc zranitelným lidem v Libyi, uvedla, že i toto číslo bylo o 20 % vyšší než v předchozím roce.

Více než deset let trvající násilná nestabilita od svržení a zabití dlouholetého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího přispěla k tomu, že se Libye stala živnou půdou pro obchodníky s lidmi, kteří jsou dlouhodobě obviňováni ze zneužívání migrantů a uprchlíků, připomíná server Al Jazeera. Země, která hostí odhadem 600 000 migrantů a uprchlíků, je také tranzitní trasou pro lidi, kteří hledají útočiště v Evropě přes Středozemní moře.

Reklama

Doporučované